sâmbătă, 31 decembrie 2011

La Multi Ani 2012!

Devorand o gulie va doresc un an 2012 bun, frumos, intelegator, linistit, plin de surprize, care sa va ofere bucurii la tot pasul, momente de neuitat in orice imprejurare, multa dragoste, ganduri de pace si iubire. Va doresc ca in 2012 sa traiti prezentul cu experienta trecutului si fara grija viitorului, sa aveti parte de experiente uimitoare si sa traiti sub imperiul momentului, sa lasati inima sa decida in locul ratiunii, sa nu va puneti dorinte ci sa lasati viata sa va surprinda in cel mai frumos mod. Va doresc ca toate cele 366 de zile ale lui 2012 sa fie o petrecere si un motiv de bucurie. 2012 sa va aduca 366 de motive de a rade; iar daca se intampla sa aveti si momente mai putin fericite tineti cont in primul rand de partea plina a paharului si nu uitati ca din orice experienta, oricat de buna sau de rea ar fi, avem ceva de invatat, primiti lectia si mergeti mai departe. 
Va doresc ca in Noul An sa aveti timp pentru un spectacol bun, pentru un concert al artistului preferat, pentru o carte pe care sa nu o puteti lasa din mana, pentru a invata in fiecare zi ceva nou, pentru prieteni, pentru familie, pentru a va oferi o placere mica in fiecare zi, pentru a merge pe strada si a privi natura, pentru a asculta muzica care va face sufletul sa vibreze, pentru a savura prajitura preferata sau felul de mancare pe care il pregatea bunica in copilarie, pentru a va relaxa pregatind "ceva bun" pentru cei dragi si pentru bucuria de a-i privi cum devoreaza in 5 minute munca voasta de doua ore, pentru a fugi un weekend la mare sau la munte cu persoana iubita, pentru a contempla marea si a va lasa gandurile sa zboare odata cu valurile, pentru a va bucura de mangaierea pisicutei sau catelului vostru care va iubeste neconditionat, pentru a uita de griji si de probleme, pentru a rade din tot sufletul la un banc bun, pentru a privi mai mult la cei din jur si a fi mai putin preocupati de ziua de maine, pentru a darui mai mult si a va bucura de bucuria celui care primeste, pentru a privi filmul preferat, pentru a frecventa acel curs la care visati de ani de zile doar pentru sufletul si placerea voastra, pentru a face un pic de miscare in fiecare zi si pentru orice altceva va ofera clipa. 
Mi-a parut bine ca te-am cunoscut 2011, am invatat si am progresat mult cu ajutorul tau, dar acum imi iau La Revedere si spun Bun Venit 2012!

duminică, 25 septembrie 2011

Chec cu de toate

Azi va invit sa facem ceva dulce impreuna. Este vorba despre un chec cu nuci, stafide si cacao cu care va puteti uimi musafirii, familia intr-o zi de duminica dupa-amiaza sau colegii de serviciu. Se face destul de repede, insa trebuie putina atentie si rabdare. Nu este greu de facut dar nici cel mai usor lucru din lume. Insa, sa vedem ce trebuie sa faceti.

Ingrediente (pentru 2 checuri pe care colegii mei de serviciu le mananca in aproximativ 3 ore daca au noroc, checurile bineinteles :) ):
6 oua
1 1/2 cana de zahar tos (o cana de 200ml)
12 linguri mari de ulei
1 1/2 cana faina
1/2 pliculet praf de copt
1 pliculet zahar vanilat
coaja de lamaie si de portocala
nuci taiate
stafide
2 linguri cu varf de cacao

Si acum, la treaba. In primul rand ouale ar trebui sa stea aproximativ 30 de minute la temperatura camerei. Inainte de a incepe aprindeti cuptorul sa se incinga la 180grade.
Si acum procesul tehnologic in sine. Separati galbenusurile de albusuri. Aveti grija sa puneti galbenusurile intr-un vas putin mai mare. Frecati galbenusurile cu uleiul. Sfatul meu este sa puneti uleiul putin cate putin si sa le frecati cat mai bine. Apoi, bateti spuma albusurile cu un praf de sare, dupa ce s-au intarit si stau bat - adica nu cad din vas - adaugati zaharul si bateti bine pana se topeste. Peste maioneza (galbenusurile frecate cu ulei) adaugati mirodeniile (zaharul vanilat sau coaja de lamaie si de portocala - daca le puneti pe amandoua se anuleaza aromele, cel putin asa zice mama :), dar eu le mai folosesc si impreuna) si praful de copt stins cu otet sau zeama de lamaie. Amestecati bine si adaugati albusurile batute spuma cu zaharul. Acestea se adauga treptat, nu toate odata, mai putin la inceput si mai mult la sfarsit - eu fac in asa fel incat sa le adaug cam in trei maxim patru transe. In momentul in care se adauga se amesteca cu o lingura de lemn de jos in sus pentru a nu se lasa. Adaugati faina in ploaie, amestecand usor tot de jos in sus. Incercati sa nu o adaugati nici prea incet dar nici pe toata odata pentru ca riscati sa se lase. Puneti aproximativ 2 - 3 linguri odata. Dupa ce ati adaugat toata faina puneti stafidele si nucile taiate, amestecand tot de jos in sus. Stafidele le puteti da prin faina pentru a nu se lasa.
Pregatiti tavile - ungeti-le cu unt sau margarina si tapetati-le cu faina. Turnati cam trei sferturi din compozitie in tavi. In restul de compozitie adaugati 2 linguri cu varf de cacao si amestecati. Turnati si aceasta compozitie in tavi. Compozitia de chec ar trebui sa umple tavile cam pe trei sferturi. Dati tava la cuptor la 180 de grade pentru aproximativ 45 de minute. In ultimele 15 minute mariti temperatura cuptorului la 200 - 220 de grade. In prima jumatate de ora nu deschideti usa cuptorului. Pentru a vedea daca s-au copt incercati checurile cu o scobitoare de lemn, daca scobitoarea este curata inseamna ca sunt gata. Scoateti-le din cuptor si lasati-le sa se raceasca in tava.


Va doresc pofta buna!

duminică, 18 septembrie 2011

Cardamom

Cardamomul are o aroma apropiata de lamaie si se foloseste atat la prepararea mancarurilor din carne si legume cat si la aromarea felurilor dulci. Se mai foloseste si la mancaruri cu fructe, la gemuri si vin fiert. Are o aroma puternica, de aceea se foloseste in cantitati mici.
Eu folosesc acest condiment deosebit la sosurile de legume pentru paste si cand pregatesc cartofi la cuptor. Deocamdata doar la aceste retete am incercat cardamonul. Ce pot sa va spun este ca da macarurilor o aroma deosebita, asadar il puteti folosi cu toata increderea.

Lasagna cu legume

Dupa o vacanta binemeritata la mare impreuna cu nepotelul si cu parintii lui am revenit cu cateva kilograme in plus :(, de care o sa scap, dar si cu retete noi si interesante. Unele asteapta de mult sa ajunga la voi si sa le incercati, altele sunt mai recente. Asadar, o sa incep cu o reteta pe care am facut-o si am conceput-o acum aproximativ 2 luni. Este vorba despre o lasagna cu legume. Trebuie sa recunosc ca m-am inspirat si din unele retete gasite pe internet, pe alte bloguri, dar in mare parte am conceput-o singura. Deci, sa trecem la treaba. In ceea ce priveste foile de lasagna eu va recomand sa cumparati unele facute din grau dur si apa, la fel ca la paste.

Ingrediente (pentru 4 portii):


foi de lasagna (aproximativ 15 buc)
1 ceapa potrivita
350g ciuperci
1 vanata micuta
1 dovlecel mic
2 cutii rosii (puteti folosi si rosii proaspete cam 3-4 sau rosii cu busuioc sau rosii cu usturoi)
100 - 150g porumb dulce 
200g mozzarella pentru gatit
4-5 catei de usturoi
150 - 200ml vin alb sec
sare, piper, boia de ardei dulce, boia de ardei iute, cardamon, zahar
ulei de masline
unt pentru uns tava
1 ou mare

Sa incepem lucrul acum. Nu este nimic complicat. Mai intai faceti un sos ca cel pentru spaghete - deja il stiti, cred ca l-ati incercat, singura diferenta este ca sosul pentru lasagna trebuie sa fie putin mai moale, adica nu il lasati sa scada complet. Intai de toate puneti o tigaie la incins, taiati ceapa cat mai marunt. Incingeti 2 - 3 linguri de ulei de masline si adaugati ceapa. O lasati 2 - 3 minute pana incepe sa sticleasca, atentie nu trebuie sa ia alta culoare pentru ca devine toxica. Adaugati ciupercile curatate, spalate si taiate feliute, pe care le lasati sa fiarba aproximativ 10 minute pana scade apa din tigaie - legumele nu este necesar sa fiarba complet pentru ca se mai gatesc si la cuptor. Adaugati rosiile in suc si vinul indoit cu apa. Le amestecati usor si apoi le condimentati cu sare, piper proaspat macinat, zahar (asa cum am mai spus zaharul taie aciditatea rosiei), boia dulce si boia iute de ardei si cardamon (puteti citi mai multe despre cardamon intr-un articol special). Mai lasati sa dea un clocot apoi adaugati usturoiul, vinetele taiate felii groase de circa 0,5cm - nu este nevoie sa le curatati complet de coaja, dovlecelul curat de coaja si taiat felii putin mai grosute de circa 0,5cm, porumbul (eu prefer porumb congelat) si lasati sa fiarba la foc potrivit 15 minute. Daca scade prea mult sosul, mai adaugati apa.
Intre timp, pregatiti un vas de jena, mai inalt, patrat sau dreptunghiular. Ungeti vasul cu unt, iar pe fund mai adaugati cateva bucatele. Puneti pe fundul vasului doua randuri de foi de lasagna si tapetati si peretii vasului. Puteti sa puneti cateva bucatele de unt si pe primele foi de lasagna, turnati sos de legume - in momentul in care puneti sos incercati sa puneti si zeama pentru a avea in ce sa fiarba pastele, mai puneti un strat de foi de lasagna, presarati cateva bucatele de unt si acoperiti cu felii de mozzarella (eu am taiat mozzarella felii, voi puteti incerca sa o radeti, mie insa mi s-a parut prea moale), mai puneti un strat de sos de legume, inca un strat de foi de lasagna, sos de legume, foi de lasagna, iar sos de legume si foi de lasagna (daca tava este plina pe trei sferturi va opriti, daca nu, continuati cu sos de legume si foi de lasagna), presarati bucatele de unt si acoperiti cu felii de mozzarella, iar deasupra turnati un ou batut cu sare. Dati tava la cuptor pentru 30 de minute. Inainte de a o scoate incercati foile de lasagna de deasupra, daca furculita intra usor atunci este gata, daca nu, mai lasati 5 minute.
Se lasa 10 minute sa se racoreasca si este gata de servit.


Pofta buna!

joi, 11 august 2011

Somn cu telina la cuptor

Azi va propun o reteta de peste la cuptor cu telina. Este un fel de mancare excelent chiar si pentru persoanele care urmeaza o dieta.

Ingrediente (pentru 6 portii):


6 felii de somn sau alt peste alb fara oase - cca 120g fiecare
3 radacini de telina potrivite
1 ceapa potrivita
1 portocala
2 prize de sofran
4 linguri ulei de masline
sare, piper

Se incinge cuptorul la 210 grade. Telina se curata si se taie bastonase. Se taie marunt ceapa curatata si se caleste pana devine sticloasa la foc mic in 2 linguri de ulei incins. Se adauga telina, se sareaza si se toarna peste ceapa si telina 200ml apa, se acopera cratita cu un capac si se lasa sa fiarba 20min. la foc mic amestecand din cand in cand. Se rastoarna apoi intr-un vas de jena si se aseaza deasupra feliile de somn.
Coaja de portocala se rade si se toarna intr-un bol 3 linguri de suc de portocala, se adauga coaja rasa, 200ml apa, sofranul, uleiul ramas si sare. Se bate totul cu furculita si se toarna peste peste. Se da pestele la cuptor si se lasa 15min sa se patrunda (daca bucatile de peste sunt mai mari se lasa mai mult). Produsul finit va arata cam asa:


Somnul este un peste gras, cui nu ii place poate alege si un peste cu carne alba si fara oase slab.

Pofta buna!

miercuri, 10 august 2011

Concediu, mare, soare

Nu este un titlu de cantec si nici un titlu de vreo prajitura exotica, cu toate ca initial am vrut sa postez o reteta, insa stand si gandindu-maimi staruie in minte imaginea marii cu culaorea ei albastra in toate nuantele, cu sunetul valurilor ei spargandu-se la mal, cu miroul ei sarat, cu infinitatea ei. Zilele acestea am simtit o nevoie acuta de a ma aseza pe nisip la malul marii si de a-mi cufunda privirile si gandurile in infinitatea marii de a-i asculta muzica care ofera oricui are rabdarea sa o asculte niste sunete incredibile si o liniste infinita, de a o contempla si daca s-ar putea de a o cuprinde in brate. Iubesc marea in toate ipostazele ei, cand este linistita si limpede, cand este putin suparata si spumega, cand se innegreste si isi dezlantuie furia, cand este calda si primitoare, cand este rece si distanta. Imi lipseste in fiecare clipa, fara ea parca nu ma simt completa. Inca visez la ziua in care ma voi trezi intr-o casuta pe malul marii si imi voi bea cafeaua de dimineata pe terasa privind-o, admirand-o, luandu-mi energia din puterea ei si linistea din nemarginirea ei. Respectati-o, iubiti-o, admirati-o, bucurati-va de ea cat mai mult posibil. Ea este si prietena noastra daca ii acordam respectul cuvenit. Va doresc sa ajungeti sa o cunoasteti si sa o indragiti tot asa cum o iubesc si o admir si eu.


duminică, 31 iulie 2011

File de peste in crusta picanta

Ingrediente (pentru 4 portii):


4 fileuri (800g) de peste - eu am folosit cod
sucul de la 1 lamaie
3-4 linguri faina alba
1 lingura boia iute
1 lingurita chilli
sare
piper proaspat macinat
2 linguri ulei de floarea soarelui

Pestele se spala si se sterge bine, se pune intr-o farfurie, se stropeste cu sucul de la lamaie si se lasa sa stea aproximativ 30min.
Intr-o farfurie adanca se amesteca bine faina cu boiaua, ardeiul iute, sarea si piperul.
Se tavaleste pestele prin acest amestec si se scutura bine de exces.
Se incinge uleiul intr-o tigaie mare. Se pun fileurile de peste in tigaie si se prajesc circa 5 - 7min pe fiecare parte. Pestele se intoarce o singura data. Este gata in momentul in care devine frumos, rosietic si poate fi taiat usor cu o furculita.



Se serveste cu salata de rosii cu castraveti, ardei gras si ceapa verde. Este un pranz usor, ideal pentru o zi de vara.
O portie are 200kcal.

Sfaturi pentru peste:

  • se prajeste numai in ulei, care trebuie sa fie pus in tigaia bine incinsa,
  • in timpul prajirii, focul trebuie sa fie moderat, altfel pestele nu se patrunde bine sau se arde,
  • pestele se trece prin pesmet sau prin faina numai inainte de a se pune la prajit. Daca se lasa mai mult, pesmetul sau faina absorb lichidul din peste si acesta risca sa se lipeasca de tigaie.

miercuri, 29 iunie 2011

Salata orientala

Ingrediente (pentru 2 portii):


3 - 4 cartofi potriviti
1 ceapa rosie sau alba potrivita (se poate folosi si ceapa verde)
1 ardei gras
ridichi
masline (mai multe sau mai putine in functie de cat de mult va plac)
ou - optional (daca tineti o dieta sau vreti sa va mentineti asocierea dintre ou si cartofi nu prea este recomandata, mai ales ca se pun si masline si ulei)
ulei de masline
otet 
sare, piper

Se pun cartofii la fiert in coaja cu sare. Dupa ce au fiert se scurg de apa si se lasa sa se raceasca. Se curata de coaja si se taie rondele. Ceapa se taie julien, ardeiul gras se taie fasii, ridichiile se taie si ele rondele. Se pun toate intr-un castron, se adauga maslinele, oul fiert taiat felii, se condimenteaza cu sare, piper, ulei de masline si otet indoit cu apa.


Este o reteta perfecta pentru un pranz, o cina. Cartofii fierti si raciti au un indice glicemic scazut, deci pot fi consumati si de persoanele care doresc sa piarda kilograme sau care doresc sa isi mentina greutatea.



Pofta buna!

marți, 28 iunie 2011

Tort diplomat

Ingrediente:
     Tort:
250g zahar
5 oua
1 cana lapte (250ml)
1 plic zahar vanilat
50g gelatina (sau 2 plicuri foi de gelatina)
300g frisca
500g fructe (kiwi, mandarine, portocale, ananas din compot)
350g piscoturi
50ml coniac sau lichior
     Ornat:
frisca
marshmallow
figurine de ciocolata
     Ingrediente pentru marshmellow:
150g marshmallow
330g zahar pudra
3 linguri apa

O sa incepem cu marshmallow pentru ca trebruie sa stea o noapte. Asadar, se pun la bain-marie bucatelele de marshmallow impreuna cu apa si se amesteca pana se topesc si se transforma intr-o pasta. Se scoate craticioara din bain-marie si se adauga 125g de zahar pudra. Se amesteca pana se incorporeaza tot zaharul (zaharul trebuie cernut). Se rastoarna compozitia pe planul de lucru acoperit cu restul de zahar si se framanta pana se incorporeaza tot zaharul si se dezlipeste de pe maini (in cazul in care este moale in continuare se mai adauga zahar pudra). Trebuie obtinut un aluat tare dar care sa poata fi intins. Se infasoara intr-o folie de plastic si se lasa cateva ore, sau de seara pana dimineata, intr-un loc intunecat si racoros.

Tortul:
Gelatina se lasa la inmuiat intr-o ceasca cu 150ml sirop din compot. Se amesteca zaharul cu ouale, laptele si zaharul vanilat. Se pune la foc mic, amestecand continuu timp de 7 - 8 minute, avand grija sa nu se prinda de vas.
Se adauga apoi gelatina inmuiata si se amesteca pana se omogenizeaza. Se lasa sa se racoreasca 30 de minute si se inglobeaza frisca batuta si fructele asortate taiate cubulete (eu am folosit un coktail de fructe exotice si compot de ananas, iar inainte de a le pune in tort le-am lasat aproximativ 30 de minute la scurs - dar sa nu aruncati siropul de la compot). Se aromatizeaza cu 50ml coniac sau lichior.
Intr-o forma de tort sau intr-o cratita (este mai usor intr-o forma de tort pentru ca fundul acesteia este detasabil si nu trebuie sa va chinuiti sa rasturnati tortul pe un platou si sa riscati sa se rupa), asadar intr-o forma de tort sau intr-o cratita se aseaza piscoturile pe fund si pe peretii laterali (piscoturile se inmoaie usor in siropul de la compot in care puteti adauga si putin coniac sau lichior). Dupa ce se aseaza piscoturile in forma se toarna crema, se intinde uniform si se lasa la rece cel putin 2 ore, sau de seara pana dimineata.

Ornare:
Se scoate forma de tort si se aseaza tortul pe un platou. Deasupra se pot pune rondele de ananas din compot scurs in prealabil. Fondantul (marshmallow-ul) se intinde cu facaletul intr-o foaie groasa de 2-3mm si suficient de mare pentru a nu face cute. Se ruleaza pe facalet si se aseaza cu grija pe tort. Se niveleaza si se lipeste de tort, apoi se orneaza dupa imaginatia fiecaruia cu frisca si figurine de ciocolata.

Tortul meu a aratat asa:


Perfect pentru oricare moment al anului, racoritor si pe gustul tuturor.
Pofta buna!

duminică, 26 iunie 2011

Peste la cuptor cu lamaie si masline

O reteta usoara, potrivita pentru oricare zi a saptamanii, fie pentru pranz fie pentru cina - as propune o cina la lumina lumanarilor, dar fiind vorba de peste ma gandesc ca poate nu se vad oasele :), deci mai bine la lumina becului economic :).

Ingrediente (pentru 2 portii):


2 pesti (chefal, pastrav, dorada - 0,8 - 1kg)
2 linguri unt
1 ceapa potrivita
1 lamaie
300g ciuperci
100 - 150g masline feliate fara samburi
1/2 pahar vin alb sec sau demisec
2 linguri ulei de masline
sare, piper

Pestele se curata, se spala cu apa rece si se lasa la scurs intr-o strecuratoare. Ciupercile se curata, se spala si se taie felii. Se unge un vas de yena potrivit de mare cu unt, apoi se formeaza un pat din: ceapa taiata julien, lamaia taiata felii - pastrati cateva felii pentru a pune si deasupra pestelui - ciuperci, masline. Peste legume se pune sare, piper, vinul indoit cu apa, uleiul de masline. Deasupra se aseaza pestele sarat si piperat (il puteti pipera cu piper cu lamaie, sau dupa ce il spalati il puteti stropi cu zeama de lamaie). Pestele se acopera cu o parte din legume. Se coace in cuptorul incins, la foc potrivit, aproximativ 40 de minute, stropind din cand in cand cu sosul din tava.


Pofta buna!

Cozonac cu nuca, stafide si rahat

Ingrediente:


     ALUAT:
1kg faina
70g unt
4 galbenusuri
270g zahar
340ml apa minerala
75g drojdie
1 - 2 fiole esenta de rom
coaja de la 1/2 lamaie, coaja de la 1/2 portocala
170g smantana
1/3 lingura rasa cu sare
     UMPLUTURA:
4 albusuri
70g stafide
190g nuca
1 1/3 lingura cacao
110g zahar
100g rahat
1 fiola esenta de rom
2 plicuri zahar vanilat
coaja de la 1/2 lamaie, coaja de la 1/2 portocala
     UNS:
1 ou
zahar tos

Ingredientele trebuie sa stea la caldura, sa aiba temperatura camerei inainte de a incepe lucrul. Asadar, procedam astfel: se face maiaua din drojdie, 1 - 2 lingurite zahar, putina apa calduta si faina. Se lasa la crescut. Intre timp se freaca galbenusurile spuma cu sarea, zaharul, se adauga maiaua crescuta, smantana, apa minerala, coaja rasa de lamaie si de portocala si esenta de rom. Faina cernuta se aseaza intr-un lighean, in mijloc se face o adancitura in care se pune compozitia de galbenusuri si drojdie. Se framanta bine aluatul aproximativ 30 de minute, adaugand din cand in cand cate putin unt topit caldut - nu fierbinte. Se lasa aluatul sa creasca, la loc cald, 30 de minute.
Intre timp, se pregateste umplutura, astfel: Se bat spuma albusurile cu zaharul si zaharul vanilat. Se adauga nuca macinata (eu am prajit nuca inainte si am sfaramat-o cu facaletul), cacaoa, stafidele, esenta de rom, rahatul taiat cubulete si dat cu putina faina, coaja de lamaie si de portocala.
Dupa ce a crescut aluatul, se imparte in 3 parti (prima oara cand am facut cozonacul am facut 2 mari, insa au dat pe dinafara; a doua oara am facut 2 mari si 1 mai micut). Se intinde fiecare parte pe planseta de lucru data cu putin ulei ca sa nu se lipeasca aluatul, iar in mijloc se pune din umplutura de cacao cu nuci. Fiecare cozonac se impleteste usor si se pune in tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Se mai lasa la crescut putin (cam 20 de minute), dupa care se ung cu ou si se dau cu zahar (eu i-am ornat si cu miez de nuca). Se coc la foc moderat in cuptorul dinainte incins 60 de minute. In primele 30 de minute nu deschideti usa cuptorului.

Pofta buna!

duminică, 12 iunie 2011

Copii

Nu este o reteta de facut copii :), ci mai degraba o sa incerc sa descriu sentimentele care ne leaga de aceste minuni mici, fie ca ne sunt copii, nepoti, copii ai prietenilor sau cunostintelor, fini ...
Am avut ocazia sa petrec o zi intreaga singura cu nepotelul meu si sa constat ca el reprezinta o lume intreaga cu trairi care mai de care mai intense. Si acum imi dau lacrimile cand imi aduc aminte cum ma privea in ochi si zambea la mine si incerca sa imi vorbeasca, cum ma tinea de mana cand manca si se uita fix la mine cu ochii ca albastrul cerului de vara si cand imi dau seama ca dragostea pentru un copil nu se aseamana cu nici un alt sentiment trait pentru o alta persoana. Este ceva cu totul aparte, este singurul sentiment care poate fi considerat "perfect", este dragostea aceea nemarginita si la care nu astepti sa ti se raspunda cu aceeasi moneda, este iubirea pe care o daruiesti si in schimbul careia nu astepti nimic, nici macar un suras, dar acesta vine si inima ti se umple de si mai multa dragoste. Este o grija infinita fata de acea fiinta micuta si delicata careia doresti din tot sufletul sa ii implinesti toate dorintele, chiar daca nu tin neaparat de tine. Este un sentiment care a aparut in primul minut in care ai aflat de existenta lui si care a crescut si creste in continuare dar care nu va inceta niciodata sa devina tot mai mare si mai puternic. Este ceva ce nu vei simti pentru nici o alta persoana oricat de apropiata ti-ar fi.

duminică, 29 mai 2011

Cartofi aromati la cuptor

Ingrediente:


cartofi
ulei de masline sau de floarea soarelui
condimente (sare, piper negru proaspat macinat, rozmarin - proaspat sau uscat)
patrunjel verde

Cartofii se curata, se spala, se taie in jumatate, in sferturi sau mai mici, in functie de marime. Intr-un vas de Jena se pune putin ulei, cat sa fie uns vasul, se aseaza cartofii, se condimenteaza cu sare, piper, rozmarin, se pune apa, cat sa-i acopere pe trei sferturi si se dau la cuptor la foc potrivit. Din cand in cand se mai stropesc cu apa din tava, iar daca este nevoie se mai completeaza cu apa. Cand s-au rumenit frumos deaspura se inchide cuptorul si se presara cu patrunjel verde proaspat tocat.

O alta varianta este ca in loc de apa simpla sa puneti apa cu putin vin - la 1,5 cani cam 1/4 cana de vin si sa condimentati cartofii cu sare, piper mozaic proaspat macinat, boia de ardei dulce si boia de ardei iute si curry. Vor iesi aromati si picanti.

Pofta buna!

Pilaf cu ciuperci

Ingrediente (pentru 2 portii):


1 cescuta mica de orez alb cu bobul lung 
1 cutie ciuperci in apa
sare, piper boabe, piper negru proaspat macinat
ulei 
patrunjel verde

Este o reteta foarte simpla si rapida. Mai intai de toate se spala orezul foarte, foarte bine, pana nu mai lasa amidon in apa (adica este apa limpede). Apoi se pune putin ulei - cam o lingura - intr-o craticioara, se pune orezul, se adauga si ciupercile si 3 cescute - folositi aceeasi cescuta - asadar, 3 cescute cu apa rece. Se pune craticioara pe foc si se amesteca continuu pana se umfla orezul. Cand a inceput sa se umfle se adauga sare, piper boabe si piper negru proaspat macinat - asta in cazul in care doriti sa fie picant, daca nu, renuntati la piperul macinat. Se mai lasa pe foc pana  nu mai este aproape deloc apa, stingeti focul si adaugati patrunjelul proaspat tocat, amestecati. Acoperiti craticioara cu un capac si puneti un servet deasupra. Lasati aproximativ 10 - 15 minute, iar apoi se poate servi. Este un pranz excelent ce poate fi servit in orice zi a saptamanii, nu ingrasa si este satios si foarte gustos.

Pofta buna!

duminică, 22 mai 2011

Peste cu usturoi si lamaie

Este o reteta pe care am incercat-o chiar azi la pranz. A iesit un peste excelent, usor, gustos, savuros. Este ideal pentru o masa de duminica in familie.

Ingrediente (pentru 4 portii):

600 - 700g peste (pastrav, biban de mare, dorada) - eu am folosit pastrav azi
2 lamai
sare, piper
3-4 catei de usturoi
100ml ulei
piper boabe
50g unt
vin alb sec
marar si patrunjel verde

Pestele se curata de solzi, de branhii si intestine. Se spala cu apa rece si se usuca. Se stropeste cu zeama de la 1 lamaie mare si se condimenteaza cu sare, piper si usturoi pisat. Se pune intr-un vas, apoi se toarna uleiul (eu la 2 pesti de aproximativ 400 - 500 g am pus 3,5 linguri de ulei de floarea soarelui), se adauga sare si boabe de piper. Se acopera vasul si se lasa la marinat pana a doua zi. Se mai intoarce din cand in cand.

Se incinge cuptorul. Se scurg pestii de sosul marinat si se pun intr-o tava unsa cu unt. Se dau la cuptor 30 - 40 min. la foc potrivit (eu i-am las cam 20 de min la 180 de grade, dupa care l-am stropit cu vin alb sec indoit cu apa - cam 4 linguri, l-am dat iar la cuptor, iar dupa alte 10 minute am dat cuptorul la 200 de grade).


Se presara marar si patrunjel verde si se serveste cu lamaie.
Puteti servi pestele alaturi de o salata verde cu ceapa, usturoi, ridichi, marar si patrunjel verde asezonata cu ulei de masline si zeama de lamaie.


Este un pranz excelent, usor, ideal pentru o zi de duminica in familie dar si pentru o zi de sarbatoare.
Pofta buna!

sâmbătă, 21 mai 2011

Prajitura cu fulgi de ovaz

Daca doriti un desert sanatos si foarte fustos va recomand aceasta prajitura. Are putine calorii, este gustoasa, satioasa si sanatoasa.

Ingrediente (aproximativ 40 buc):


100g stafide
1,5 capacele de rom
125g unt moale
125g zahar brun
2 oua
100g alune macinate
150g fulgi de ovaz
80g faina
1/2 lingurita praf de copt
1 lingurita scortisoara macinata
unt sau hartie de copt pentru tava


Se pun stafidele intr-un vas mic, se adauga romul si se lasa la crescut. Se bat cu mixerul untul cu zaharul si ouale, pana se obtine o spuma usoara.
Se amesteca alunele cu fulgii de ovaz, faina, praful de copt (se poate pune un pliculet intreg de praf de copt) si scortisoara, apoi se inglobeaza treptat cu o lingura spuma de unt. Se preincalzeste cuptorul la 200 de grade.
Se adauga in aluat stafidele cu tot cu rom. Se unge o tava cu unt sau se tapeteaza cu hartie de copt. Se intinde aluatul in tava pe o grosime de 1,5 cm, apoi se baga in cuptorul fierbinte si se coace aproximativ 12-15 minute (se incearca cu un pai de lemn - un bat de frigaruie daca este coapta, eu am lasat-o putin mai mult).

Se scoate si se lasa sa se raceasca de tot in tava.



Cum spuneam, este un desert indicat si pentru cei care urmeaza o dieta sau care doresc un desert sanatos. Are 90 cal/portie. Pofta buna!

Mancare de ciuperci cu rosii

Ingrediente (2 portii):


300 - 400 g ciuperci champignon
1 lingura suc de lamaie
1 ceapa mica
1 catel de usturoi
1 - 2 fire rozmarin
200 g rosii coapte
1 lingura ulei de masline
25 ml apa
sare, piper alb macinat


Se curata ciupercile, se indeparteaza capatul picioruselor si partile maronii. In functie de marime, ciupercile se taie in patru sau in doua (daca preferati puteti sa le taiati si felii), iar apoi se picura peste ele sucul de lamaie.
Se curata ceapa si usturoiul si se taie marunt. Se folosesc doar frunzele de rozmarin, tocate marunt cu un cutit ascutit (eu nu am avut rozmarin proaspat si am folosit rozmarin uscat - se gaseste in supermarket). Rosiile se curata de coaja (se oparesc, apoi se racesc sub jet de apa si li se indeparteaza coaja).
Se calesc ciupercile in ulei fierbinte, la foc puternic, amestecand continuu. Se adauga ceapa, usturoiul si rozmarinul tocate marunt si cubuletele de rosii, iar apoi intregul amestec se fierbe un timp scurt.
In final se adauga apa si se condimenteaza cu sare si piper. Se acopera vasul si se mai lasa la fiert timp de aproximativ 10 minute.


Aceasta mancarica poate fi servita fie langa un gratar de pui, fie ca fel principal alaturi de o salata de varza sau o salata verde.

O portie are 105 kcal. Va doresc pofta buna!

duminică, 24 aprilie 2011

Cod cu lamaie la cuptor

Ingrediente (pentru 2 portii):


250 g file de cod
1/2 lingurita boabe de coriandru
coaja rasa de lamaie
sare, piper cu lamaie
cateva picaturi de ulei


Coriandrul se zdrobeste cu un cutit mare. Pestele se spala, se usuca si se imparte in 2 portii. Se pun cate 2 sau 3 foi de hartie pentru copt una peste alta si se unge foaia de deasupra cu putin ulei. Se aseaza deasupra fileul de peste dat cu sare si piper cu lamaie. Deasupra se pune coaja rasa de lamaie si coriandrul.
Impachetati si dati la cuptor aproximativ 20 min. la 200 grade.

Se poate servi cu salata de varza sau cu salata verde.
Pofta buna!

Salata de sfecla rosie

Inca o salata. Multi cred ca sfecla rosie ingrasa datorita continutului sau de zahar si a faptului ca este dulce. Si eu credeam la fel, pana nu demult. Insa m-am inselat foarte tare. Sfecla este un aliment foarte sanatos care poate fi consumat atat crud cat si gatit - copt, fiert. Prin preparare termica, sfecla nu isi pierde proprietatile. Din ceea ce am citit eu se poate spune ca este o leguma minune de care ar trebui sa profitam la maxim si care nu trebuie sa ne lipseasca din meniu. Nu are rost sa insir aici tot ce face si tot ce contine, puteti citi si singuri. O sa va spun insa principalele valori nutritionale ale acestei legume:

Sfecla rosie cruda: Calorii - 43, Proteine - 1,6; Glucide - 9,6; Lipide - 0,1; Fibre - 2,8
Sfecla rosie fiarta: Calorii 37; Proteine - 1,4; Glucide - 8,5; Lipide - 0,2; Fibre - 1,7

Ingrediente (4 portii):
1 kg sfecla rosie 
sare
ulei de masline
otet balsamic
otet alimentar din vin
1 lingurita zahar (brun)


Mai intai de toate spalati foarte bine sfecla (incercati pe cat posibil sa nu o taiat pentru ca isi pierde culoarea la fiert). Puneti sfecla la fiert in multa apa cu sare, daca e nevoie mai adaugati pe parcurs apa - trebuie sa fiarba cateva ore , in functie si de marime. Dupa ce a fiert, lasati-o sa se raceasca, apoi curatati-o de coaja. Taiati sfecla in bastonase sau felii - in functie de preferinte. Condimentati cu sare, puneti ulei si un sos format din otet balsamic, otet alimentar din vin, apa si zahar (eu pun cam 2 linguri de otet balsamic, 2 de otet alimentar din vin, 4 de apa si 1 lingurita de zahar brun - zaharul intensifica gustul).



Cine doreste poate adauga si hrean ras.
Pofta buna!

Orez cu lapte

Ingrediente (3 portii):
1 cana de orez cu bob lung
4 cani de lapte
3 - 4 linguri de zahar
zahar vanilat
zahar vanilat Burbon
coaja rasa de lamaie
coaja rasa de portocala


Spalati orezul foarte bine in cat mai multe ape, pana cand nu mai lasa amidon. Puneti laptele impreuna cu orezul intr-o cratita la foc potrivit si amestecati incontinuu (altfel orezul se lipeste de cratita - eu am patit-o de cateva ori). Cand se umfla orezul, (cam ca in imagine) adaugati zaharul si amestecati in continuare pana se topeste si mai scade laptele. Cu aproximativ 5 minute inainte de a fi gata - adica cand mai scade la aproape jumatate - adaugati zaharul vanilat si coaja rasa de lamaie si portocala (eu am pus cam 1 lingurita din fiecare). Mai lasati cam 5 minute, pana mai ramane putin lapte, stingeti si acoperiti cu un capac iar peste capac puneti un servet de bucatarie.

Se serveste cu scortisoara, sau cu dulceata de visine.



Chiar daca aceasta asociere nu este tocmai indicata, laptele nu este recomandat sa se asocieze cu alte alimente, poate fi un desert foarte gustos sau un mic dejun satios.
Pofta buna!

luni, 4 aprilie 2011

Salata mea de varza

Si ca tot veni vorba, sa va spun si cum fac eu salata de varza.


Ingrediente:
varza alba
morcov 
telina (optional)
mar (obligatoriu)
ulei de masline
zeama de lamaie

Se taie varza, se freaca cu sare si se lasa cateva minute sa se inmoaie. Morcovul si marul se curata si se dau pe razatoare, la fel si telina. Se stoarce varza si se pune peste legumele rase. Se adauga ulei de masline (eu pun 1 lingura la 2 portii - adica la un castron mare) si zeama de la o jumatate de lamaie.

Se serveste alaturi de peste, carne la gratar, mancaruri cu legume.


Pofta buna!

duminică, 3 aprilie 2011

Peste la gratar

Pentru zilele cu dezlegare la peste - ca tot suntem in post, sau pentru sambata la pranz cand se aduna toata familia va propun un peste la gratar, foarte sanatos si gustos.

Ingrediente (pentru 2 portii):

2 pesti potriviti ca marime (levrek cunoscut si ca biban de mare, macrou, pastrav, dorada regala)
cativa catei de usturoi
putin ulei de masline
sare, piper cu lamaie

Asadar, doamnelor, pestele trebuie curatat, asta e, nu este placut dar este necesar. Dupa ce trecem de faza cu curatatul, il uscam cu un prosop de bucatarie, il dam cu sare si piper si il lasam putin sa se linisteasca. Usturoiul curatat se piseaza si se amesteca bine cu putin ulei de masline - cam 2 lingurite si sare, pana se face ca o pasta. Se ia iar pestele si se unge cu acest amestec si la exterior si la interior, ceva mai mult la interior.

Pestele astfel aranjat, se pune pe gratarul incins. (Atentie, insa, va sfatuiesc sa folositi un gratar cu sursa de foc excentrica sau laterala, nu un gratar cu foc direct-preparatele devenind toxice in cazul acestor gratare.). Se lasa aproximativ 10 min. pe fiecare parte.

Se serveste imediat insotit de un mujdei de usturoi si de o salata. Eu am propus o salata de varza.


Pofta buna!

duminică, 27 martie 2011

Spaghete cu sos dulce si Paste negre cu sos dulce

Acum o sa va propun varianta dulce a sosului de saptamana trecuta pentru ciuperci.

Ingrediente (pentru 2 portii):
170 g paste nefierte (eu am folosit spaghete italienesti din grau dur si apa)
300 g ciuperci
1 cutie de cubulete
60 g ananas
100 g porumb congelat
1 lingura ulei de masline
1 lingurita plina cu zahar
3 linguri vin
sare, piper


Intai de toate se pune apa pentru paste la fiert cu sare. Dupa ce fierb pastele se scurg si se clatesc cu apa rece. Puteti pastra o ceasca de apa in care au fiert pastele pentru sos. 

Acum, sosul: Se pune o tigaie la incins cu 1 lingura ulei de masline. Cand s-a incins uleiul, se pun ciupercile, se amesteca cateva minute pana incep sa se inmoaie. Se pune capacul si se lasa cateva minute. Cand incepe sa scada apa se adauga vinul indoit cu apa in care au fiert pastele (si puteti adauga si 1 - 2 linguri de la compotul de ananas). Se mai lasa sa fiarba pana scade cam la jumatate. Se adauga rosiile si porumbul, se lasa cateva minute sa fiarba impreuna, dupa care se pune si ananasul si se condimenteaza cu zahar, sare, piper. Se mai lasa aproximativ 2 - 3 minute sa se intrepatrunda aromele. (Poate va intrebati de ce pun zahar - zaharul taie din aciditatea rosiilor)

Sosul o sa arate asa: 


Daca pastele s-au racit, nu va speriati, in momentul in care adaugati sosul fierbine se vor incalzi. Si vor arata astfel:


Pofta buna!

O sa pun cateva poze si cu varianta mai putin conventionala - cea de paste negre cu sos dulce. Am primit de la verisoara mea Alexandra - si profit in primul rand sa-i Multumesc! pentru ca s-a gandit la mine si in al doilea rand, cum azi este Sfantul Alexandru, sa-i urez La Multi Ani! sa fie sanatoasa, fericita si sa-si implineasca toate dorintele alaturi de cei dragi! Bun, cum spuneam am primit o punguta de paste negre - pastele negre sunt paste ca toate celelalte - diferenta fiind culoarea care provine de la cerneala de sepie. Au acelasi gust si se prepara in acelasi mod cu pastele traditionale. In magazinele de la noi - cel putin in cele pe care le frecventez eu - nu am vazut paste negre - iar verisoara mea le-a cumparat din Sicilia (cel putin asa-mi amintesc ca mi-a spus - sper sa nu fac o confuzie :) )

Sosul l-am preparat ca mai sus. Merita sa incercati macar o data desi prima impresie o sa fie ca arata putin cam ... ciudat. Dar nu va speriati!




Salata de fasole boabe

Mi-a spus una dintre prietenele mele cele mai bune (Andreea) sa postez retete pentru dieta. Reteta pe care v-o propun nu este o mare filozofie, nu este nemaivazuta, namaiintalnita, dar vreau sa atrag atentia asupra alimentului in sine, pe care multe persoane care isi doresc sa mai scape de cateva kilograme il elimina din alimentatie.

Este vorba, asa cum spune si titlul, despre fasolea uscata. Este un aliment foarte sanatos si chiar recomandat in alimentatia sanatoasa pentru ca:

  • contine o cantitate mae de proteine,
  • contine o cantitate mare de fibre - au rol in mentinerea unui tranzit intestinal normal,
  • este hranitoare si satioasa,
  • are un aport caloric redus,
  • prezinta un indice glicemic scazut.
Referitor la aportul caloric:
Fasolea boabe fiarta: Calorii - 132, Proteine - 8.9, Glucide - 23.7, Lipide - 0.5, Fibre - 8.7
Fasolea uscata: Calorii - 303, Proteine - 22.3, Glucide - 47.7, Lipide - 1.7, Fibre - 12

Mancaruri santoase, care pot si consumate si la dieta:
  • iahnia de fasole - gatita fara carne, afumatura, zahar
  • salata de fasole boabe 
Nu mentionez la aceasta sectiune si Fasolea batuta pentru ca prin zdrobire creste indicele glicemic al acestui aliment, deci nu este deloc indicata. 

Si acum reteta:

Ingrediente:
1 cana de fasole
1 ceapa potrivita
sare, piper
1 lingura ulei de masline 
otet 

Se fierbe fasolea, schimband apa de 3 ori. Se lasa sa se raceasca. Ceapa se taie solzisori (mie imi place sa frec ceapa cu putina sare, mai iese din iuteala). Se amesteca ceapa cu fasolea se pune sare si piper dupa gust, ulei de masline si otet indoit cu apa. 

Si ...


Pofta buna!

Se zice ca suntem "oamenii" :(

Imi pare rau, dar nu pot sa ma abtin. Tocmai am vazut la stiri cum un "om" lovea cu bestialitate un elefant, adica un "animal" acum sa imi ziceti voi daca acel "om" merita aceasta denumire. Dupa parerea mea, noi "oamenii" suntem de fapt niste animale - fara ghilimele. Avem pretentia ca suntem dotati cu ratiune, ca facem diferenta intre rau si bine, ca avem judecata, ca suntem "fiinte inteligente". Unde este inteligenta in cazul acelui "om"?, si acesta nu este un caz singular. Eu nu inteleg cum poti da intr-un "animal" cu bestialitate si apoi sa zici ca esti "fiinta superioara"? Superioara in ceea ce priveste puterea poate, superioara in ceea ce priveste muschii, superioara in ceea ce priveste forta. Cu toate ca daca acel "animal" s-ar cobora la mintea "omului" din doua miscari l-ar pune la punct pentru totdeauna. La asta nu ne gandim, nu? Avem pretentia de "fiinte inteligente", dar in asemenea cazuri "animalele" sunt fiinte inteligente pentru ca nu riposteaza, pentru ca nu se intorc sa ne returneze favoarea si sa ne puna la punct, pentru ca nu se coboara la mintea noastra. Pe mine ma doare cand vad asemenea lucruri. De ce sa dam intr-un "animal", este si el o fiinta, este si el lasat de Dumnezeu pe acest pamant. Iar noi ... mai bine nu mai zic nimic. Chiar m-am intristat. :(

miercuri, 23 martie 2011

Vine, vine primavara!

Da, asa se pare, vine primavara! Eu nu sunt o "spring person", eu sunt o "summer person" - ne-am englezit, nu mai stim romana. Pe intelesul tuturor, eu sunt o persoana careia ii place vara, mai putin primavara cu astenia de rigoare, cu ploile din dotare si cu zile in care nu stii cum sa te imbraci, sau te imbraci intr-un fel si constati ca fie iti este prea frig, fie prea cald si dai vina pe cei de la meteo ca nu au facut o prognoza ca lumea. Dar, nu pot sa neg ca ma bucur, ca ma simt mai bine, ca atunci cand vad soarele pe cer si o temperatura de peste 10 - 15 grade in termometru, parca ma simt alt om, am mai multa energie, revin si eu la viata odata cu natura, ca abia astept sa fac o plimbare in aerul nici prea cald nici prea rece si sa respir aerul proaspat al primaverii, al unui nou inceput, al revenirii la viata. Ca abia astept sa vad pomii inmugurind, si sa vad in fiecare zi cum inverzesc, sa ma trezesc dimineata si sa aud vrabiutele anuntand o zi insorita in pomul de la fereastra mea, ca abia astept sa vina zilele de week-end sa ies in parc la plimbare cu nepotelul meu - cu toata aglomeratia de rigoare. Pentru mine aceasta este adevarata primavara.

Si ... o marturie din bucataria mea:


Primavara frumoasa!

duminică, 20 martie 2011

Paste cu sos de ciuperci

Aceasta reteta am inventat-o eu (sau cel putin nu am cules-o de nicaieri). Pentru paste va recomand pastele din grau dur si apa, italienesti. Sunt recomandate si in cazul persoanelor care fie doresc sa mai scape de cateva kilograme, fie in cazul celor care doresc sa se mentina. De fapt, acestea sunt pastele adevarate. Si poate va mirati cum cineva care vrea sa scape de cateva kilograme are voie sa manance paste. Da, are voie, sunt carbohidrati cu descarcare lenta, sunt satioase, iar prin fierbere si prin racire indicele lor glicemic scade, deci pot fi consumate fara probleme (si asta v-o spun din experienta proprie).

Si acum, la treaba:

Ingrediente (pentru 1 portie): 
paste (azi am folosit Fusilli, dar se pot folosi orice fel de paste, inclusiv spaghete)
150 g ciuperci Champignon proaspete (sau 5 ciuperci potrivite)
150 g conserva de suc de rosii cu pulpa
50 g porumb congelat (sau o cescuta mica)
un varf de lingurita de pasta de ardei iute
1/2 lingura ulei de masline
2 linguri de vin alb
1 lingura de apa
1/2 lingurita de zahar
sare, piper, boia de ardei iute



Intai de toate se pun pastele la fiert in apa cu sare. La fiert se poate adauga si putin ulei de masline, le da un gust foarte bun. Dupa ce au fiert, se scurg si se clatesc cu apa rece.

Ciupercile se taie in jumate si apoi in feliute putin mai groase, pentru ca au foarte multa apa si se strang in momentul in care sunt gatite.



Se pune apoi 1/2 lingura de ulei de masline la incins in tigaie si se adauga ciupercile. Se lasa sa se inmoaie, se adauga vinul indoit cu apa si se lasa pana scade apa de tot. Se adauga apoi rosiile si se mai lasa 5 minute sa fiarba. Se adauga si porumbul. Se mai lasa cateva minute. Daca trebuie, se mai poate adauga putina apa, sau cel mai bine se adauga putina apa in care au fiert pastele. Se pune apoi pasta de ardei dezlegata cu putina apa, si se condimenteaza cu sare, piper, boia de ardei, zahar si se mai lasa sa se lege sosul cateva minute.

Sosul vostru va arata asa:



In final veti obtine asa ceva:



Pofta buna!

Chiftelute speciale

Chiftelute
(reteta cipriota)

Ceea ce va propun azi nu sunt niste chiftelute comune, pe acelea banuiesc ca le stie toata lumea. Reteta aceasta am cules-o de la televizor de pe Travel&Living, de la o emisiune cu retete cipriote, grecesti. 

Ingrediente:
500 g carne de vita
500 g carne de porc
1 kg cartofi 
1/4 franzela uscata 
2 cepe 
patrunjel, menta
scortisoara, sare, piper
2 - 3 oua

Carnea se toaca. Cartofii se rad si se storc foarte bine. Franzela se faramiteaza. Ceapa se toaca marunt. Se amesteca carnea cu cartofii, franzela si ceapa. Se adauga patrunjelul si menta tocate fin. (La jumatate de cantitate am pus cam 1/2 punguta de menta proaspata - se gaseste in supermarket-uri). Se condimenteaza cu sare, piper si scortisoara din belsug. Se amesteca foarte bine si se adauga 2 sau 3 oua, astfel incat sa se lege compozitia. (Eu am facut jumatate din cantitate si am pus 2 oua). Deasupra se toarna un strat fin de ulei de masline, se acopera cu o folie de plastic si se lasa sa intre uleiul in carne aproximativ 30 min. 
Se mai amesteca o data si se formeaza apoi chiftelutele - rotunde (pentru petrecere) sau ovale (pentru picnic). Pentru a nu se lipi compozitia de mana se inmoaie mana in apa. Chiftelutele astfel formate se prajesc circa 10 min. in ulei incins. 
Eu le-am prajit in ulei de palmier. Punctul de fumegare al acestui ulei este mult mai ridicat (230 de grade) decat cel al uleiului de floarea soarelui, iar la temperaturi inalte nu devine toxic. 

Iata si ce a iesit:



Aceasta reteta am incercat-o de Craciun si le-am servit la aperitiv - pe post de aperitiv cald. Pe voi va sfatuiesc sa le serviti reci, sunt mult mai gustoase, aromele se intrepatrund mult mai bine. 

Pofta buna!

vineri, 18 martie 2011

Prietenii mei necuvantatori

Hello!

Este liber la week-end, la distractie, la plimbari prin parc (cu toate ca vremea este inorata - dar nu asta conteaza, ci cum va simtiti voi - acolo se afla soarele).

Azi o sa va prezint prietenii mei necuvantatori.

O sa incep cu Pussy - pisicuta simandicoasa care nu prea stie sa fie mamica, nu stie sa se joace decat cum vrea ea, ea este o doamna care trebuie lasata in pace, in ritmul si in stilul ei. Nu ii plac privirile indiscrete ale celorlalti si nu este prea prietena cu nimeni, decat cu ea insasi. Vine la tine cand vrea ea si sta atata cat vrea ea.

Next in line: Teddy - el este ceva cu totul si cu totul special. Este un grasan si jumatate, cu niste ochi verzi superbi si mari, ager ca o gazela, bland ca un mielusel, dar care musca ca un caine. Pasiunile lui sunt mancarea si fuga pe scari - cu conditia sa vina cineva in urma lui. Ii place la nebunie sa fuga pe scari si sa se tavaleasca in praf ca un mic taran. Are un instinct matern foarte bine dezvoltat. El ar fi fost o "mamica" extraordinara.



Urmatorul este motanul de Constanta, Mickey Mouse, Tigrul Bengalez, cel mai mic si cel mai rasfatat. Un sperios si jumatate, dar care se da mare vanator din spatele ferestrelor. Ii plac la nebunie caldura si soarele, si cum vede o raza vine si face scandal sa fie scos in balcon, chiar daca afara sunt -10 grade, nu conteaza, este soare? atunci este de iesit afara. El are mai multe pasiuni, printre care se numara mingiutele, penele, sosetele si dresurile. Toate sunt bune de joaca.


El este cel pe care Teddy isi exerseaza instinctele materne. Sunt cei mai buni prieteni, desi nu as fi zis cand l-am adus acasa. Se joaca impreuna, dorm impreuna, Mickey Mouse a invatat sa manance intr-un stil cu totul aparte de la Teddy - pozitia culcat.

Este adevarat, sunt pisici, dar fiecare are personalitatea ei, fiecare se comporta intr-un anumit fel, fiecaruia ii place altceva, fiecare cu propriul caracter. Sunt niste sufletele care merita respect, consideratie, care merita sa fie iubite si ingrijite, sunt niste fiinte care ne aduc zambetul pe buze in zilele mai putin insorite, care ne asteapta seara cand ajungem obositi si stresati acasa, care stiu cand suferim, cand ne doare ceva, cand plangem, cand suntem tristi si asa cum sunt ele incearca sa ne aduca o raza de soare in viata, sa ne aline durerile si suferintele chiar si cu o nazbatie sau cu caldura si moliciunea blanitei lor cand ni se aseaza in brate. Aceste suflete dau totul neconditionat si nu asteapta decat iubire, grija si o mangaiere din partea noastra.