duminică, 10 noiembrie 2013

Cartofi taranesti cu usturoi

O reteta mai sanatoasa de cartofi prajiti - si totusi nu sunt prajiti, ci sunt copti la tava.

Ingrediente (pentru 4 portii):

4 cartofi mari (a cate aproximativ 200g)
4 linguri ulei de floarea soarelui
sare, piper proaspat macinat
2 catei de usturoi

Se preincalzeste cuptorul la 200 grade. Se freaca sub un jet de apa cartofii si se taie in felii mari (daca nu aveti cartofi noi atunci trebuie curatati de coaja).

Intr-un vas mare se amesteca uleiul cu sare si piper. Se dau cartofii prin acest amestec, apoi se intind intr-o tava smaltuita sau un vas de jena tapetat cu hartie de copt.

Se baga cartofii in cuptorul fierbinte si se coc aproximativ 20 - 30 min (pozitia 3-4 a cuptorului pe gaz - 200 grade). Intre timp se curata si se toaca marunt usturoiul.

Se intorc cartofii cu o paleta, se presara deasupra usturoiul, apoi se mai coc inca 15 - 20 min, pana devin aurii.

Cartofii pot fi serviti alaturi de un sos de rosii. 

Pentru acesta aveti nevoie de:

400g rosii
100g branza de oaie
50ml smantana pentru gatit
50g branza de vaci slaba
2 linguri pasta de tomate
sare, piper proaspat macinat

Rosiile se cojesc, li se indeparteaza cotorul, se taie in cubulete, apoi se paseaza impreuna cu branza de oaie, smantana, branza de vaci si pasta de tomate. Se sareaza si se pipereaza. 

Sosul poate fi pastrat la frigider chiar si o saptamana, intr-un borcan inchis ermetic.

Puteti servi aces preparat alaturi de o salata de muraturi sau o salata de cruditati.

Pofta buna!





Sfaturi utile:
  • cartofii taranesti pot fi serviti in nenumarate feluri, daca adaugati in ulei boia de ardei iute, piper Cayenne sau verdeturi uscate
  • un alt sos care se potriveste acestui preparat este cel de iaurt si verdeturi proaspete.
Valori nutritionale:

200kcal/portie; Proteine: 4g; Grasimi: 3g; Carbohidrati: 39g

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu