duminică, 18 septembrie 2011

Lasagna cu legume

Dupa o vacanta binemeritata la mare impreuna cu nepotelul si cu parintii lui am revenit cu cateva kilograme in plus :(, de care o sa scap, dar si cu retete noi si interesante. Unele asteapta de mult sa ajunga la voi si sa le incercati, altele sunt mai recente. Asadar, o sa incep cu o reteta pe care am facut-o si am conceput-o acum aproximativ 2 luni. Este vorba despre o lasagna cu legume. Trebuie sa recunosc ca m-am inspirat si din unele retete gasite pe internet, pe alte bloguri, dar in mare parte am conceput-o singura. Deci, sa trecem la treaba. In ceea ce priveste foile de lasagna eu va recomand sa cumparati unele facute din grau dur si apa, la fel ca la paste.

Ingrediente (pentru 4 portii):


foi de lasagna (aproximativ 15 buc)
1 ceapa potrivita
350g ciuperci
1 vanata micuta
1 dovlecel mic
2 cutii rosii (puteti folosi si rosii proaspete cam 3-4 sau rosii cu busuioc sau rosii cu usturoi)
100 - 150g porumb dulce 
200g mozzarella pentru gatit
4-5 catei de usturoi
150 - 200ml vin alb sec
sare, piper, boia de ardei dulce, boia de ardei iute, cardamon, zahar
ulei de masline
unt pentru uns tava
1 ou mare

Sa incepem lucrul acum. Nu este nimic complicat. Mai intai faceti un sos ca cel pentru spaghete - deja il stiti, cred ca l-ati incercat, singura diferenta este ca sosul pentru lasagna trebuie sa fie putin mai moale, adica nu il lasati sa scada complet. Intai de toate puneti o tigaie la incins, taiati ceapa cat mai marunt. Incingeti 2 - 3 linguri de ulei de masline si adaugati ceapa. O lasati 2 - 3 minute pana incepe sa sticleasca, atentie nu trebuie sa ia alta culoare pentru ca devine toxica. Adaugati ciupercile curatate, spalate si taiate feliute, pe care le lasati sa fiarba aproximativ 10 minute pana scade apa din tigaie - legumele nu este necesar sa fiarba complet pentru ca se mai gatesc si la cuptor. Adaugati rosiile in suc si vinul indoit cu apa. Le amestecati usor si apoi le condimentati cu sare, piper proaspat macinat, zahar (asa cum am mai spus zaharul taie aciditatea rosiei), boia dulce si boia iute de ardei si cardamon (puteti citi mai multe despre cardamon intr-un articol special). Mai lasati sa dea un clocot apoi adaugati usturoiul, vinetele taiate felii groase de circa 0,5cm - nu este nevoie sa le curatati complet de coaja, dovlecelul curat de coaja si taiat felii putin mai grosute de circa 0,5cm, porumbul (eu prefer porumb congelat) si lasati sa fiarba la foc potrivit 15 minute. Daca scade prea mult sosul, mai adaugati apa.
Intre timp, pregatiti un vas de jena, mai inalt, patrat sau dreptunghiular. Ungeti vasul cu unt, iar pe fund mai adaugati cateva bucatele. Puneti pe fundul vasului doua randuri de foi de lasagna si tapetati si peretii vasului. Puteti sa puneti cateva bucatele de unt si pe primele foi de lasagna, turnati sos de legume - in momentul in care puneti sos incercati sa puneti si zeama pentru a avea in ce sa fiarba pastele, mai puneti un strat de foi de lasagna, presarati cateva bucatele de unt si acoperiti cu felii de mozzarella (eu am taiat mozzarella felii, voi puteti incerca sa o radeti, mie insa mi s-a parut prea moale), mai puneti un strat de sos de legume, inca un strat de foi de lasagna, sos de legume, foi de lasagna, iar sos de legume si foi de lasagna (daca tava este plina pe trei sferturi va opriti, daca nu, continuati cu sos de legume si foi de lasagna), presarati bucatele de unt si acoperiti cu felii de mozzarella, iar deasupra turnati un ou batut cu sare. Dati tava la cuptor pentru 30 de minute. Inainte de a o scoate incercati foile de lasagna de deasupra, daca furculita intra usor atunci este gata, daca nu, mai lasati 5 minute.
Se lasa 10 minute sa se racoreasca si este gata de servit.


Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu