marți, 28 iunie 2011

Tort diplomat

Ingrediente:
     Tort:
250g zahar
5 oua
1 cana lapte (250ml)
1 plic zahar vanilat
50g gelatina (sau 2 plicuri foi de gelatina)
300g frisca
500g fructe (kiwi, mandarine, portocale, ananas din compot)
350g piscoturi
50ml coniac sau lichior
     Ornat:
frisca
marshmallow
figurine de ciocolata
     Ingrediente pentru marshmellow:
150g marshmallow
330g zahar pudra
3 linguri apa

O sa incepem cu marshmallow pentru ca trebruie sa stea o noapte. Asadar, se pun la bain-marie bucatelele de marshmallow impreuna cu apa si se amesteca pana se topesc si se transforma intr-o pasta. Se scoate craticioara din bain-marie si se adauga 125g de zahar pudra. Se amesteca pana se incorporeaza tot zaharul (zaharul trebuie cernut). Se rastoarna compozitia pe planul de lucru acoperit cu restul de zahar si se framanta pana se incorporeaza tot zaharul si se dezlipeste de pe maini (in cazul in care este moale in continuare se mai adauga zahar pudra). Trebuie obtinut un aluat tare dar care sa poata fi intins. Se infasoara intr-o folie de plastic si se lasa cateva ore, sau de seara pana dimineata, intr-un loc intunecat si racoros.

Tortul:
Gelatina se lasa la inmuiat intr-o ceasca cu 150ml sirop din compot. Se amesteca zaharul cu ouale, laptele si zaharul vanilat. Se pune la foc mic, amestecand continuu timp de 7 - 8 minute, avand grija sa nu se prinda de vas.
Se adauga apoi gelatina inmuiata si se amesteca pana se omogenizeaza. Se lasa sa se racoreasca 30 de minute si se inglobeaza frisca batuta si fructele asortate taiate cubulete (eu am folosit un coktail de fructe exotice si compot de ananas, iar inainte de a le pune in tort le-am lasat aproximativ 30 de minute la scurs - dar sa nu aruncati siropul de la compot). Se aromatizeaza cu 50ml coniac sau lichior.
Intr-o forma de tort sau intr-o cratita (este mai usor intr-o forma de tort pentru ca fundul acesteia este detasabil si nu trebuie sa va chinuiti sa rasturnati tortul pe un platou si sa riscati sa se rupa), asadar intr-o forma de tort sau intr-o cratita se aseaza piscoturile pe fund si pe peretii laterali (piscoturile se inmoaie usor in siropul de la compot in care puteti adauga si putin coniac sau lichior). Dupa ce se aseaza piscoturile in forma se toarna crema, se intinde uniform si se lasa la rece cel putin 2 ore, sau de seara pana dimineata.

Ornare:
Se scoate forma de tort si se aseaza tortul pe un platou. Deasupra se pot pune rondele de ananas din compot scurs in prealabil. Fondantul (marshmallow-ul) se intinde cu facaletul intr-o foaie groasa de 2-3mm si suficient de mare pentru a nu face cute. Se ruleaza pe facalet si se aseaza cu grija pe tort. Se niveleaza si se lipeste de tort, apoi se orneaza dupa imaginatia fiecaruia cu frisca si figurine de ciocolata.

Tortul meu a aratat asa:


Perfect pentru oricare moment al anului, racoritor si pe gustul tuturor.
Pofta buna!

Un comentariu: