duminică, 26 iunie 2011

Cozonac cu nuca, stafide si rahat

Ingrediente:


     ALUAT:
1kg faina
70g unt
4 galbenusuri
270g zahar
340ml apa minerala
75g drojdie
1 - 2 fiole esenta de rom
coaja de la 1/2 lamaie, coaja de la 1/2 portocala
170g smantana
1/3 lingura rasa cu sare
     UMPLUTURA:
4 albusuri
70g stafide
190g nuca
1 1/3 lingura cacao
110g zahar
100g rahat
1 fiola esenta de rom
2 plicuri zahar vanilat
coaja de la 1/2 lamaie, coaja de la 1/2 portocala
     UNS:
1 ou
zahar tos

Ingredientele trebuie sa stea la caldura, sa aiba temperatura camerei inainte de a incepe lucrul. Asadar, procedam astfel: se face maiaua din drojdie, 1 - 2 lingurite zahar, putina apa calduta si faina. Se lasa la crescut. Intre timp se freaca galbenusurile spuma cu sarea, zaharul, se adauga maiaua crescuta, smantana, apa minerala, coaja rasa de lamaie si de portocala si esenta de rom. Faina cernuta se aseaza intr-un lighean, in mijloc se face o adancitura in care se pune compozitia de galbenusuri si drojdie. Se framanta bine aluatul aproximativ 30 de minute, adaugand din cand in cand cate putin unt topit caldut - nu fierbinte. Se lasa aluatul sa creasca, la loc cald, 30 de minute.
Intre timp, se pregateste umplutura, astfel: Se bat spuma albusurile cu zaharul si zaharul vanilat. Se adauga nuca macinata (eu am prajit nuca inainte si am sfaramat-o cu facaletul), cacaoa, stafidele, esenta de rom, rahatul taiat cubulete si dat cu putina faina, coaja de lamaie si de portocala.
Dupa ce a crescut aluatul, se imparte in 3 parti (prima oara cand am facut cozonacul am facut 2 mari, insa au dat pe dinafara; a doua oara am facut 2 mari si 1 mai micut). Se intinde fiecare parte pe planseta de lucru data cu putin ulei ca sa nu se lipeasca aluatul, iar in mijloc se pune din umplutura de cacao cu nuci. Fiecare cozonac se impleteste usor si se pune in tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Se mai lasa la crescut putin (cam 20 de minute), dupa care se ung cu ou si se dau cu zahar (eu i-am ornat si cu miez de nuca). Se coc la foc moderat in cuptorul dinainte incins 60 de minute. In primele 30 de minute nu deschideti usa cuptorului.

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu