duminică, 24 aprilie 2011

Salata de sfecla rosie

Inca o salata. Multi cred ca sfecla rosie ingrasa datorita continutului sau de zahar si a faptului ca este dulce. Si eu credeam la fel, pana nu demult. Insa m-am inselat foarte tare. Sfecla este un aliment foarte sanatos care poate fi consumat atat crud cat si gatit - copt, fiert. Prin preparare termica, sfecla nu isi pierde proprietatile. Din ceea ce am citit eu se poate spune ca este o leguma minune de care ar trebui sa profitam la maxim si care nu trebuie sa ne lipseasca din meniu. Nu are rost sa insir aici tot ce face si tot ce contine, puteti citi si singuri. O sa va spun insa principalele valori nutritionale ale acestei legume:

Sfecla rosie cruda: Calorii - 43, Proteine - 1,6; Glucide - 9,6; Lipide - 0,1; Fibre - 2,8
Sfecla rosie fiarta: Calorii 37; Proteine - 1,4; Glucide - 8,5; Lipide - 0,2; Fibre - 1,7

Ingrediente (4 portii):
1 kg sfecla rosie 
sare
ulei de masline
otet balsamic
otet alimentar din vin
1 lingurita zahar (brun)


Mai intai de toate spalati foarte bine sfecla (incercati pe cat posibil sa nu o taiat pentru ca isi pierde culoarea la fiert). Puneti sfecla la fiert in multa apa cu sare, daca e nevoie mai adaugati pe parcurs apa - trebuie sa fiarba cateva ore , in functie si de marime. Dupa ce a fiert, lasati-o sa se raceasca, apoi curatati-o de coaja. Taiati sfecla in bastonase sau felii - in functie de preferinte. Condimentati cu sare, puneti ulei si un sos format din otet balsamic, otet alimentar din vin, apa si zahar (eu pun cam 2 linguri de otet balsamic, 2 de otet alimentar din vin, 4 de apa si 1 lingurita de zahar brun - zaharul intensifica gustul).



Cine doreste poate adauga si hrean ras.
Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu