marți, 26 iunie 2012

Cartofi crestati la cuptor

La cererea unei colege de serviciu ("Dana, colega mea"- vorba colegei din stanga :) ), care m-a intrebat ieri despre cartofii taiati in evantai a caror poza a vazut-o pe facebook, azi o sa va prezint si voua aceasta reteta simpla, satioasa si care se potriveste intr-o zi ceva mai racoroasa - asta doar pentru ca trebuie sa dati drumul la cuptor :).

Ingrediente (pentru 6 portii):


6 cartofi mari de fiert
unt pentru ungerea tavii
2 linguri ulei de masline
sare, piper macinat


CARTOFI CU CEAPA:
1 catel de usturoi
1/2 ceapa


CARTOFI CU VERDETURI:
1/2 legatura patrunjel
cate 1 lingurita de busuioc si oregano uscat


CARTOFI PICANTI:
1 lingurita boia iute
1/2 lingurita chimen macinat
1 varf cutit piper Cayenne

Si acum, ce avem de facut?
In primul rand se preincalzeste cuptorul la 200 grade. Apoi, cartofii se spala si se sterg, se taie o felie subtire pe lungime, apoi se cresteaza repetat cartofii pe transversala, fara a desprinde feliile.

Mai concret: in fata sau in spatele cartofului asezati o lingura de lemn, aceasta nu va va permite sa taiati cartoful complet.

Acestea fiind zise, sa continuam cu reteta: Dupa ce se taie astfel cartofii, se aseaza intr-o tava unsa cu unt sau ulei, se desfac usor feliile, apoi se ung cu jumatate din cantitatea de ulei (puteti folosi o pensula), se condimenteaza cu sare si piper, apoi se coc aproximativ 1 ora (la pozitia 3 - 4 a cuptorului pe gaz - pentru cei care nu au gradatii, pozitia 3-4 inseamna 200 grade). Daca dupa 1 ora considerati ca inca sunt tari - adica nu intra usor furculita in ei, mai lasati-i 10 - 20 minute.
Intre timp, se prepara amestecurile de condimente. Pentru amestecul cu ceapa, intr-un bol mic se amesteca ceapa si usturoiul curatate si tocate marunt. Amestecul de verdeturi: se spala, se zvanta si se toaca marunt patrunjelul, apoi se amesteca cu verdeturile uscate. Amestecul picant: se amesteca boiaua iute cu praful de chimen si piperul Cayenne (eu nu am avut praf de chimen, deci am incercat - cam fara succes, ce-i drept - sa zdrobezc cateva seminte de chimen, deci va sfatuiesc sa intrebati pe la plafar sau pe la magazinele cu produse naturiste poate gasiti direct praf de chimen).
Fiecare amestec se presara pe cate 2 cartofi, apoi se stropesc cu uleiul ramas si se mai coc inca 15 minute.



De servit se servesc fierbinti acompaniati de o delicioasa salata de sezon - azi v-as recomanda o salata de rosii cu castraveti, ardei gras si ceapa.

Pentru aceasta reteta am si cateva informatii nutritionale - pentru 1 portie:
Calorii: 210Kcal; Proteine: 4g; Grasimi: 5g; Carbohidrati: 39g

In rest, va doresc sa incercati cat mai curand si sa aveti pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu