sâmbătă, 15 noiembrie 2014

Pui la cuptor

Puiul la cuptor este o mancare indragita: carnea este delicioasa, iar pielea devine usor crocanta, aspectuoasa.

Desi nu este o asociere recomandata, se potriveste foarte bine cu cartofi, gustul acestora va fi delicios si meritam un rasfat din cand in cand :), oricum se poate servi alaturi de o salata bogata din legume de sezon.

Ingrediente (pentru 4 portii):

1 lamaie mare
cate 1 lingurita de oregano, rozmarin si cimbrisor uscat
1/4 lingurita piper negru proaspat macinat, sare
40g unt
1 pui intreg (aproximativ 1kg)
6 - 8 cartofi

Se spala lamaia si se sterge bine. Se da pe razatoare aproximativ 1 lingurita de coaja si se stoarce zeama. Se pune coaja si zeama de lamaie intr-o oala mica, alaturi de verdeturi, piper si unt, apoi se incalzeste amestecand continuu, pana ce se topeste untul.

Se spala bine puiul pe toate partile, apoi se sterge bine cu un servet de hartie. Se da cu sare si se unge pe toate partile cu amestecul de unt condimentat.

Se pune puiul in tava cu pieptul in jos si se baga in cuptorul rece. Se coace la 200 grade 1 ora si 30 minute timp in care se stropeste in mod repetat cu zeama lasata. Dupa 40 minute se intoarce puiul.

Cartofii se curata, se spala si se taie in sferturi. Se pot aseza langa pui inca de la inceput, sau dupa ce puiul este gata se poate scoate si se pot pune cartofii in sosul ramas, se adauga apa, se condimenteaza cu sare, piper, rozmarin si cimbrisor si se dau la cuptor pentru aproximativ 1 ora si 30 minute.

Alternativa: Daca doriti un preparat iute puteti inlocui verdeturile uscate cu 5 - 7 frunze de salvie, piperul negru cu 2 - 3 ardei iuti (chilli) tocati marunt, acestea se amesteca alaturi de 100ml ulei de masline, coaja si zeama de lamaie, sare si piper. Se da puiul cu aceste amestec iute si se lasa 1 ora la rece dupa care se da la cuptor.


Valoare nutritiva/portie: 720kcal     Proteine: 85g     Grasimi: 35g     Carbohidrati: 1g

Pofta buna!

duminică, 9 noiembrie 2014

Prajitura ieftina cu mere

Si sa revenim acasa. O prajitura care poate ca nu arata spectaculos, dar se pregateste foarte repede si este deosebit de gustoasa. Un desert care ne intoarce in copilarie, acasa la bunici. Un desert cat se poate de potrivit pentru o zi de toamna - iarna ca aceasta, care va va inunda bucataria si casa cu aromele copilariei.

Ingrediente:

1/2 pahar ulei
1/2 pahar lapte
faina cat cuprinde
1kg mere 
scortisoara
3 - 4 linguri de zahar (depinde cat de dulci sunt merele)

Se pune intr-un castron faina (aproximativ 400g - se mai adauga pe parcurs daca mai este nevoie), 1/2 pahar ulei, 1/2 pahar lapte (sau apa - daca doriti sa faceti o prajitura de post sau daca sunteti vegetarieni), si putina sare. Se framanta si se face un aluat care se poate intinde cu sucitorul, nu trebuie sa fie tare ci doar sa nu se mai lipeasca de maini. Daca vreti sa-l "imbunatatiti" puteti adauga fie putin zahar, fie un pliculet de zahar vanilat. Se imparte aluatul in doua bucati, se intinde fiecare bucata. Se rad merele, se calesc in putin ulei, se adauga zaharul si scortisoara. Se unge cu margarina o tava (de aproximativ 30x30 cm), se tapeteaza cu faina, se pune prima foaie, apoi merele peste care se pune si cea de-a doua foaie. Se da la cuptor la foc potrivit pentru aproximativ 30 minute.

Cand este gata se lasa sa se racoreasca putin si se pudreaza cu zahar.


Hmmm, aproape ca simt mirosul de scortisoara si mere acrisoare :)

Pofta buna va doresc!

Pui cu alune

Azi ne mutam un pic in Asia pentru un preparat chinezesc, usor de realizat si foarte gustos.

Ingrediente (pentru 4 portii):

2 piepti de pui
300g alune fara coaja, nesarate (pot fi prajite)
2 linguri sos de soia
2 linguri coniac
100ml supa de pui sau de legume
8 fire de ceapa verde
Pentru supa: o bucata de carne de pui
                     1 ceapa
                     1 morcov
                     1 radacina patrunjel
                     1/2 telina medie
                     1 cartof
                      sare

Inainte de toate se prepara supa de pui - cum nu sunt adepta cubuletelor concentrate recomand intotdeauna sa preparati dumneavoastra supa. Carnea se pune la fiert, iar cand incepe sa clocoteasca se adauga sarea, se spumuieste iar dupa ce nu mai face spuma se adauga si legumele si se lasa sa fiarba impreuna.

Pieptul de pui se taie in cubulete si se rumeneste usor in ulei de masline amestecandu-se frecvent, se adauga apoi alunele si se mai prajesc timp de 3 - 5 minute pana cand alunele incep sa se rumeneasca (daca alunele sunt crude o sa dureze mai mult, cel mai bine folositi alune gata prajite); se adauga sosul de soia, coniacul si supa si se mai tine pe foc inca 2 minute amestecandu-se continuu. Totul se pregateste la foc iute. Imediat dupa ce s-a luat de pe foc se adauga ceapa verde taiata segmente (pe lung).

Se serveste cu orez basmati sau thai si daca doriti sa fie un preparat inca si mai satios puteti pregati si Deliciul lui Budha, pentru ca peisajul sa fie complet :)




Pofta buna!

sâmbătă, 18 octombrie 2014

Prajitura aromata cu miez de nuca

O prajitura aromata, usor de preparat, cu calorii relativ putine dar foate sanatoasa datorita mierii, miezului de nuca si a fainii integrale. Se prepara destul de usor, dar are si un secret :) care-i asigura reusita.

Ingrediente (pentru o tava de 20x20cm):

200g unt moale (la temperatura camerei)
100g miere
4 oua
100g miez de nuca tocat
1 plic zahar vanilat
2 lingurite scortisoara
1/2 ligurita praf de cuisoare
cate 1 varf de cutit de nucsoara, ghimbir si ienibahar
1 praf de sare
150g faina alba
150g faina integrala
1 plic praf de copt
1 lingura rom
150ml iaurt

In plus:
unt pentru uns tava
100g zahar pudra
4 linguri rom
1 lingura suc de lamaie
100g miez de nuca tocat grosier

Se bat cu mixerul untul, mierea si ouale (untul si ouale trebuie sa fie la temperatura camerei altfel nu va creste prajitura - acesta este secretul pe care eu l-am descoperit din pacate un pic mai tarziu :(, deci la mine nu a crescut chiar atat cat trebuia de prima data :) )Se adauga miezul de nuca, zaharul vanilat, scotisoara, cuisoarele, nucsoara, ghimbirul, ienibaharul si sarea si se amesteca bine.

Se amesteca cele doua tipuri de faina cu praful de copt si se incorporeaza treptat in aluat. Se adauga romul si iaurtul.

Se preincalzeste cuptorul la 180 grade C. Se unge tava cu unt (sau se tapeteaza cu hartie de copt), se toarna aluatul in tava si se netezeste suprafata.

Se baga in cuptorul fierbinte (pozitia 2-3 a cuptorului pe gaz) si se coace aproximativ 30 minute. Se scoate, se lasa sa se odihneasca circa 10 minute apoi se rastoarna pe un grilaj de tort, se acopera si se lasa la racit.

Pentru glazura: se amesteca zaharul pudra cu romul, sucul de lamaie, amestecul se intinde deasupra iar peste se presara miezul de nuca tocat grosier. Se taie in 16 bucati.




Pofta buna!

Valoare nutritiva/portie:
290kcal     Proteine: 6g     Grasimi 15g     Carbohidrati: 32g

Verificarea prosmetimii oualor

Si pentru ca tocmai am impartasit cu voi o reteta cu oua si pentru ca vrem sa servim intotdeauna oua proaspete, poate ar trebui sa stim si cum verificam daca acestea sunt intr-adevar proaspete.

In capatul bont al oului se afla o camera de aer, ce este cu atat mai mare cu cat oul este mai vechi. Daca un ou proaspat se baga intr-un pahar cu apa, acesta se va lasa pe fundul paharului. Un ou de 2-3 saptamani va sta in pozitie oblica, cu camera de aer in sus. Daca oul pluteste la suprafata apei, are cel putin 5-6 saptamani si nu mai poate fi consumat.

Pentru oua ochiuri se recomanda ca ouale sa se sparga intr-o farfurie mica, iar de acolo se aluneca in tigaie, astfel se evita folosirea oualor stricate.

Platou de legume cu ochiuri

Si legume si proteine, amandoua pregatite in acelasi timp. Un preparat sanatos, satios, usor, din legume si verdeturi savuroase. Un preparat care datorita timpului scurt de gatire isi pastreaza vitaminele.

Ingrediente (pentru 4 portii):

500g ardei grasi (verzi, galbeni, rosii)
2 rosii medii
2 ceape
4 catei de usturoi
cate 2 fire de cimbrisor, rozmarin si oregano
4 linguri ulei de masline
1/2 cub pentru supa de legume dizolvat in 2 linguri apa
4 oua
sare, piper proaspat macinat

Se taie ardeii in doua, li se indeparteaza cotorul si semintele, se spala, apoi se taie in fasii.

Rosiile se oparesc, se cojesc, li se scoate cotorul, apoi se taie in patru sau in opt. Se curata si se toaca marunt ceapa si usturoiul (daca nu va place mancarea cu multa ceapa puteti alege sa puneti doar o ceapa mica atat cat sa-si lase aroma). Se spala verdeturile, se zvanta, li se rup frunzele, apoi se toaca marunt.

Ceapa si usturoiul se calesc in 2 linguri de ulei de masline incins, intr-o tigaie mare, pana se inmoaie.

Se adauga verdeturile, ardeiul, rosiile, uleiul ramas si supa de legume (cum eu nu folosesc cuburi pentru supe am optat sa fierb apa si sa pun la oparit amestec de legume uscat pentru supe si ciorbe fara sare sau conservanti), apoi se sareaza si se pipereaza. Se da in clocot, apoi se fierbe la foc mic timp de 10 minute, pana scade zeama.

Se fac patru adancituri in legume, cu o lingura, iar in acestea se sparg 4 oua, avand grija ca galbenusurile sa ramana intregi. Pentru ca albusul sa nu acopere galbenusul trebuie sa aveti o tigaie destul de mare astfel incat si legumele si ouale sa stea suficient de "comod":)

Se sareaza si se pipereaza ouale. Se acopera tigaia si se gateste in continuare la foc mic, timp de aproximativ 5 minute, pana se fac ouale: albusul s-a solidificat, dar galbenusul este inca moale. Se serveste imediat.



Pentru cine doreste poate sa prepare si o salata din legume de sezon. In felul acesta va fi un pranz cu adevarat savuros si hranitor in acelasi timp.

Pofta buna!

Valoare nutritiva/portie:
320kcal     Proteine: 14g     Grasimi:22g     Carbohidrati: 13g

sâmbătă, 20 septembrie 2014

Peste cu sos de lamaie si capere

Si pentru ca pofta vine mancand ... iata inca o reteta, un fel principal ... usor si totusi deosebit, o reteta greceasca

Ingrediente (pentru 4 portii):

4 fileuri de peste (a 180g fiecare)
zeama de la 1 lamaie
1 lingura capere
sare, piper
2 morcovi
20g unt
1 legatura patrunjel verde
125ml supa de legume
4 linguri vin alb
4 - 5 linguri ulei de masline

Se stropeste pestele cu putina zeama de lamaie, se toaca - ceva mai mare - caperele. Se curata morcovii, se taie cubulete, se calesc in untul incins, se sting cu apa cat sa-i acopere si se lasa sa fiarba. Cand s-au inmuiat se adauga patrunjelul verde tocat si se condimenteaza cu sare si piper Cayenne.

Se incinge cuptorul la 180 de grade. Se pun pe foc supa de legume si vinul si cand au scazut la o treime, se adauga zeama de lamaie ramasa si 3 linguri de ulei de masline. Se amesteca bine, se incorporeaza caperele si se gusta de sare si piper.

Uleiul ramas se incinge intr-o tigaie si se prajesc bucatile de peste circa 5-6 minute, intorcandu-le pe ambele parti (bucatile de peste se pot da prin faina inainte de a fi puse la prajit).

Se toarna sosul de lamaie peste peste si se serveste cu legumele preparate anterior, alaturi de o salata verde.



Pofta buna!

Pateuri cu mere

Si pentru ca tot a inceput o noua editie de Master Chef si am si pofta de gatit, sa mai postam o reteta ... zic :)

Reteta de azi este un desert, si nu unul banal sau mai bine zis este unul simplu, dar intotdeauna la fel de apetisant si care prin aromele sale ne aminteste de copilarie.

Ingrediente (pentru 12 bucati):

1 pachet foitaj sau un pachet foi de placinta cu unt congelate
50g zahar
1lingura de pesmet (optional)
1 varf cutit scortisoara
1 varf cutit nucsoara rasa
1 mar acrisor mare
1 lingura suc de lamaie
hartie pentru copt
zahar pudra pentru ornat

Se spala marul, se taie in patru si i se indeparteaza cotorul. Se dau sferturile de mere pe o razatoare mare si se stropesc cu suc de lamaie.

Intr-un vas se amesteca zaharul cu scortisoara, nucsoara si marul ras (si se poate adauga si o lingura de pesmet pentru a absorbi zeama). Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade. Se tapeteaza o tava cu hartie de copt. Se lasa la decongelat foile de placinta.

Se intinde foaia sub forma unei foi subtiri si se taie in patrate de 10cm. (Daca ati optat pentru foi de placinta, acestea trebuie unse cu ulei sau cu unt topit si abia apoi taiate in patrate).

Se pune umplutura in centrul fiecarui patrat, se ung marginile goale cu putina apa, apoi se impacheteaza pe diagonala si se preseaza bine marginile.

Se pun pateurile in tava, se baga la cuptor si se coc 20 - 25 de minute, pana devin aurii. Se lasa la racit pe un grilaj.

Dupa ce s-au racit se pot pudra cu zahar.



Pofta buna!

Alternative: In loc de mere, pateurile se pot prepara si cu pere. Se prepara si mai repede, daca se taie patrate mai mici si se umplu cu gem.

Valoare nutritiva/portie:

200kcal/portie     Proteine: 2g     Grasimi: 12g     Carbohidrati: 21g

sâmbătă, 30 august 2014

Pastrav cu piper verde la cuptor

Si pentru ca azi este sarbatoare - Sfantul Alexandru - si le urma tuturor sarbatoritilor zilei La Multi Ani si numai bucurii!, iar maine este duminica ce-ati zice de un preparat cu peste? Nimic complicat care sa va tina in bucatarie mai mult decat este necesar, o reteta simpla si de efect ... gustativ :)

Ingrediente (pentru 2 portii):

2 pastravi (a 500g fiecare)
100g unt
1 lingura piper verde
5 linguri ulei de masline
1 lingura suc de lamaie
sare, boia, faina

Pastravii se freaca cu sare si se lasa 30 de minute. Intr-un bol se sfarama piperul verde boabe (mai bine folositi un mojar sau o rasnita electrica). Se adauga untul topit, sucul de lamaie si uleiul. Se pune sosul intr-o tava si se misca tava ca sa fie bine acoperita. Se dau pastravii prin faina si apoi prin sosul din tava, sa fie bine acoperiti. Se mai presara putina boia deasupra. Se adauga in tava 50ml apa. Se pune tava in cuptor la 190 grade pentru 20min, timp in care se stropeste cu sosul din tava din 5 in 5 minute. Dupa aceste 20min se da cuptorul la 240 grade pentru inca 10 - 15 minute.

Se serveste cu cartofi natur, salata de sezon si mujdei de usturoi.


Pofta buna!


marți, 19 august 2014

Paste cu rosii si branza de oaie

... asa ca pentru o zi de marti.

Ingrediente (pentru 4 portii):

800g rosii
1 catel de usturoi
1 lingurita de oregano
400g paste fainoase (melcisori sau scoici)
sare, piper proaspat macinat
2 linguri (60g) unt 
2 linguri ulei de masline
30g seminte de pin sau de floarea soarelui
100g telemea de oaie

Se spala rosiile, se scufunda in apa clocotita, se curata de pielita si se taie marunt. Usturoiul curatat se taie feliute. Se fierb pastele "al dente" in apa cu sare. Se pun la incins o lingura de ulei si una de unt (30g) - sau daca tigaia este antiaderenta se poate folosi jumatate din cantitatea de ulei si de unt - si se caleste usturoiul circa 1 minut, dupa care se adauga rosiile, oregano, sare si piper si se lasa 5 minute sa fiarba incet. Se incorporeaza pastele fierte, se amesteca bine si se gusta inca o data de sare si piper. Se incinge restul de ulei si de unt si se rumenesc semintele de pin sau de floarea soarelui (daca nu vreti sa le prajiti, se pot doar rumeni intr-o tigaie antiaderenta fara a mai folosi ulei si unt). Semintele rumenite se presara peste paste impreuna cu telemeaua sfaramata.




Pofta buna!

duminică, 10 august 2014

Paste cu ciuperci

Dupa "Orez cu ciuperci" va propun si o reteta de paste cu ciuperci. Este o reteta specifica pentru Italia, se pregateste usor, este satioasa si savuroasa. Potrivita si la birou - cu toate ca unul dintre ingrediente este vinul, dar nu va face decat sa va binedispuna un pic :), dar si pentru un pranz usor.

Ingrediente (4 portii):

250g paste
400g ciuperci
2 morcovi
4 catei de usturoi
50ml vin alb
ulei de masline
patrunjel
sare, piper poaspat macinat
parmezan sau cascaval ras

Se taie marunt usturoiul, se dau pe razatoare cei doi morcovi si se calesc in tigaia in care s-a incins in prealabil uleiul de masline. Se adauga ciupercile taiate cuburi si se pune un capac, asteptand sa lase apa ciupercile. Se adauga vinul, sare si piper dupa gust si se acopera din nou cu capacul lasand asa circa 10min. Se amesteca din cand in cand. Dupa cele 10min se ia capacul si se lasa inca putin pe foc pentru ca sosul sa-si piarda aspectul lichid si pentru a capata consistenta. Cand este aproape gata se adauga patrunjelul tocat marunt.

Intre timp, se pune la fiert o oala cu apa, cand incepe se clocoteasca se adauga sarea si pastele si se lasa la fiert timp de 10 - 12 minute (in fuctie de instructiunile de pe ambalaj), se amesteca din cand in cand. Cand sunt gata se strecoara si se pun peste sosul de ciuperci. Se amesteca bine.

Pastele se servesc cu parmezan sau cascaval ras presarat deasupra.


Pofta buna!

duminică, 3 august 2014

Sherry

Si pentru ca in reteta precedenta am folosit sherry m-am gandit sa va dau si cateva informatii suplimentare.

Asadar, sherry sunt toate acele vinuri ce sunt obtinute din struguri cultivati exclusiv in Provincia Cadiz din sudul Spaniei. Cele mai importante soiuri sunt fino, amontillado si oloroso. La gatit se foloseste in special sherry sec: fino sau amontillado. Primul are o savoare moderata, gustoasa in timp ce amontillado are un gust de alune si o aroma mai plina. Oloroso este un vin-desert greu, maroniu-inchis, frecvent cu un gust intens de nuci.

Orez prajit in stil chinezesc

Si ca tot am inceput cu orezul, va mai propun o retata usor de preparat dar in acelasi timp surprinzatoar de gustoasa si satioasa. O recomand ca pe un rasfat intr-o zi de duminica - combinatia de carne si orez care se regaseste in acest preparat nefiind tocmai indicata persoanelor care urmeaza o dieta; si nici aportul caloric nu este unul neglijabil - 500calorii/protie, dar orcine merita sa se rasfete din cand in cand :).

Daca prietenii mei vor citi aceasta reteta se vor mira, intrucat ei stiu ca eu am renuntat la carne. Si asa este am renuntat la carne, dar asta nu inseamna ca pana acum cateva luni - mai exact pana in mai - nu am consumat carne si nu am pregatit diverse feluri cu carne. Acesta este unul dintre preparatele pregatite acum ceva vreme si pe care-l impartasesc cu voi abia acum.

Ingrediente (pentru 4 portii):

200g orez cu bobul lung
400g piept de pui file
6 linguri sos de soia
250g ciuperci albe mici
1 ardei gras verde
1 ardei gras rosu mic
1/2 legatura ceapa verde
6 linguri ulei 
1 lingura ghimbir proaspat macinat
4 linguri sherry sec
sare, piper negru macinat

Se spala bine orezul sub un jet de apa. Apa cu sare se aduce la clocot (sora mea m-a invatat sa pun mai intai apa si cand aceasta incepe sa fiarba sa adaug sarea - apa cu sare ajunge la punctul de fierbere mult mai greu), iar dupa se adauga orezul si se fierbe timp de aproximativ 30min (cel mai bine il fierbeti atata timp cat este indicat pe ambalaj - astfel incat bobul de orez sa ramana intreg).

Se spala carnea, se usuca prin stergere si se taie transversal in fasii subtiri., perpendicular pe directia fibrelor. Fasiile de carne se dau prin sosul de soia si se lasa la marinat la rece.

Se curata ciupercile si se taie felii. Se taie ardeii in patru, se indeparteaza semintele si cotorul, apoi se taie in cubulete. Se curata ceapa si se taie in rondele.

Se scot fasiile de carne din marinata, se scurg, iar marinata se pastreaza. Se incinge jumatate din ulei intr-o tigaie adanca (wok) (nu trebuie sa puneti neaparat 3 linguri de ulei - intr-o tigaie antiaderenta cum sunt cele de teflon sau ceramica puteti pune si doar 1 lingura - 1 lingura jumatate de ulei), se adauga fasiile de carne si se prajesc timp de 5min. Dupa aceasta fasiile se scot si se mentin calde.

Restul de ulei se incinge in wok (iar nu trebuie sa puneti neaparat tot restul de ulei - puteti pune mult mai putin) si se prajesc legumele la foc rapid timp de 3 minute, miscand incontinuu tigaia. Se adauga ghimbirul, sherry-ul si restul de marinata.

Se adauga fasiile de carne si orezul, se condimenteaza cu sare si piper, apoi intreg amestecul se incalzeste.

Cum am renuntat la carne ma gandesc sa prepar aceasta reteta si fie sa inlocuiesc carnea cu vinete fie sa folosesc o cantitate dubla de ciuperci. Cred ca merita incercat si asa... ar putea iesi ceva ... deosebit :)



Pana atunci - pofta buna! la reteta originala :)

Valoare nutritita/portie:
500kcal     Proteine: 29g     Grasimi: 21g     Carbohidrati: 47g

duminică, 27 iulie 2014

Orez cu ciuperci

Ceva usor - pentru birou ... este un preparat perfect :)

Ingrediente (pentru 4 portii):

300g orez cu bobul lung
sare, piper alb, piper rosu
1 ceapa alba
2-3 fire ceapa verde
400g ciuperci mici (puteti pune chiar mai multe pentru ca iese apa din ele si raman foarte putine ciuperci)
1 legatura patrunjel
100g cascaval
2 - 3 lingurite ulei de masline
1 lingura pesmet

Se curata si se spala ciupercutele, se lasa sa se scurga intr-o sita. Se taie ceapa uscata si ceapa verde, iar apoi se caleste intr-o tigaie cu putin ulei de masline (daca nu va place ceapa puteti pune o ceapa uscata mica si 1-2 fire de ceapa verde - numai partea alba). Dupa aceea se pun ciupercutele si se lasa sa fiarba la foc mic in sucul propriu. 

Se pregateste orezul, se trece prin 4 - 5 ape si se une la fiert la foc mic cu putina sare.

Dupa ce s-au facut ciupercutele, se sareaza, se pipereaza si se amesteca cu patrunjelul tocat marunt si 1 lingura de pesmet si se mai lasa cateva minute la foc mic. Daca mai este nevoie, se mai toarna putina apa calda, sa subtieze sosul.

Pe un platou se aseaza orezul fiert si pe deasupra se presara ciupercutele si sosul. Se orneaza cu frunzulite de busuioc si pentru un gust special se adauga la sfarsit fasii de cascaval.



Pofta buna!

sâmbătă, 24 mai 2014

Sucurile de fructe si legume

Citind azi un numar mai vechi din "Libertatea pentru Femei - Retete"am gasit un articol despre sucurile naturale de fructe si legume si m-am gandit sa-l impartasec si cu voi, cu atat mai mult cu cat ne apropiem vertiginos de zilele cu temperaturi toride (pentru majoritate dintre voi - eu nu ma recunosc in descriere :) intre noi fie vorba). Asadar iata articolul:

Cum se prepara:

Fructele sau legumele se spala intai cu apa rece si se lasa sa se scurga. Se taie in felii subtiri si se introduc in storcatorul electric sau se pot stoarce prin pasare manuala sau dandu-le pe razatoare. Prin aceasta metoda, fructele si legumele isi conserva calitatile, pastrandu-si vitaminele si mineralele. Sucul obtinut un se pastreaza de pe o zi pe alta, deoarece oxideaza. Dar, se poate tine la frigider intr-un vas de sticla pentru putin timp.

1. Sucul de rosii:

Mineralizant si revitalizant, sucul de rosii se prepara din rosii bine coapte. Acestea contin 90% apa, motiv pentru care sunt foarte hidratante. Mai contin si sodiu, potasiu, cupru, zinc, calciu, fosfor, fier si vitaminele A, B1, B2, B6, C, E, K. De aceea, sucul de rosii un este doar o bautura racoroasa de vara, ci un adevarat remediu terapeutic. Calitatile sale antioxidante ajuta la regenerarea celulelor si neutralizarea radicalilor liberi.

2. Sucul de morcovi:

Si sub forma de suc natural, morcovii imbunatatesc vederea, datorita provitaminei A pe care o contin. Sucul de morcovi are un gust dulceag si contine fier, calciu, fosfor, magneziu, pectine si foarte multe vitamine. Previne imbatranirea prematura si poate fi combinat excelent cu sucul de mere, de telina sau de lamai.

3.  Sucul de capsuni:

Deliciosul suc de capsuni este un foarte bun calmant al sistemului nervos si este folosit cu succes si in dietele de slabit. Are putine calorii, dar energizeaza intrebul organism si stimuleaza metabolismul. Contine potasiu, sodiu, calciu, fier si vitaminele A, B1, B2. Dupa ce se storc fructele, se poate adauga si lapte degresat rece.

4.  Sucul de mere:

Foarte racoritor, sucul de mere poate fi consumat si in amestec cu apa minerala plata sau carbogazoasa. Contine vitaminele B1, A, C, PP si are un efecto tonifiant asupra corpului. S-a dovedit eficient in obezitate, anemie si gastrita, dar si un foarte bun tonic musular si al sistemului nervos.

5. Sucul de coacaze rosii:

Excelent de baut inainte de masa, sucul natural de coacaze rosii este un bun diuretic si depurativ. Stimuleaza o buna circulatie a sangelui si detoxifica ficatul. Este foarte bogat in vitamina C. Se obtine prin zdrobirea fructelor proaspete, urmata de stoarcerea prin tifon. Se consuma imediat dupa ce a fost preparat.

6. Sucul de portocale:

Este un foarte bun energizant pentru organism. Efectul sau poate fi comparat cu consumul unei cesti de cafea, de aceea este recomandat sa fie savurat inca de la primele ore ale diminetii. Mai mult, este bogat in vitamina C, intareste sistemul imunitar si fludizeaza circulatia sangelui.

7.  Sucul de pere:

Pentru a prepara sucul de pere, fructele trebuie taiate in felii subtiri inainte de a fi stoarse. Contin cantitati importante de vitamine (A, B1, B2, PP, C), precum si de saruri minerale revigorante. Sucul de pere este racoritor, dar are si importante functii diuretice si laxative. Este recomandat si persoanelor cu exces de greutate.

vineri, 23 mai 2014

Praful de curry

Si pentru ca am recomandat o reteta de orez cu caise si curry - unde vedeta va fi curry intrucat are un gust puternic si o aroma intensa sa va dau si cateva informatii referitoare la acest condiment mai putin utilizat in bucataria noastra.

Praful curry este un amestec aromat din diferite condimente. De regula este alcatuit din curcuma, coriandru, chimion, cuisoare, scortisoara, cardamom, ghimbir si piper Cayenne. Acesta confera mancarurilor un gust dulce-picant si o culoare portocalie. Alaturi de mancarurile cu praf curry serviti iaurt sau smantana, pentru a domoli intensitatea.

Orez cu caise si curry

Este o combinatie putin obisnuita ... spre deloc ... pentru noi. Eu as incadra-o la categoria preparate condimentate. Pentru mine a fost o experienta culinara destul de ciudata si nu atat prepatirea preparatului ... dar merita incercat mai ales de persoanele carora le plac mancarurile condimentate sau chiar sunt fani ai bucatariei indiene.

Ingrediente (pentru 4 portii):

1 ceapa
1 lingura ulei
100g caise uscate
1 - 2 linguri praf curry
1 cub condiment de supa e legume dizolvat in 600ml apa
piper negru macinat
nucsoara rasa
250g orez cu bobul lung

Se curata si se toaca marunt ceapa, apoi se caleste in ulei aproximativ 2 min. amestecand continuu pana se moaie (ceapa trebuie sa devina sticloasa si sa se inmoaie, daca incepe sa se coloreze devine toxica) si se adauga supa.

Se toaca marunt caisele, se adauga peste ceapa si se condiementeaza cu praf curry, piper si nucsoara. Se amesteca bine, se da in clocot, apoi se adauga orezul.

Se fierbe acoperit, la foc mic aproximativ 40min, pana ce orezul absoarbe toata zeama, dar fara ca boabele sa se lipeasca. Eventual se mai poate adauga putina supa.

Alternativa:

Se poate prepara si un sufleu de orez cu curry. Pentru aceasta se preincalzeste cuptorul la 180 de grade. Se unge cu ulei un vas termorezistent. Se caleste un putin ulei ceapa tocata marunt, amestecand continuu, se adauga orezul si se caleste 3min. Se adauga caisele tocate marunt si condiementele si se mai caleste totul 1min. Se toarna totul in vasul termorezistent, se adauga supa si se baga la cuptor pentru 1 ora (pozitia 2 - 3 a cuptorului pe gaz - 160 grade).


Valoare nutritiva/portie:
350kcal/portie     Proteine: 7g     Grasimi: 6g     Carbohidrati: 69g

Pofta buna si un week-end insorit!

Muschi de porc cu sos

Si pentru ca ziua de duminica este foarte aproape, iar in aceasta saptamana au fost sarbatoriti cei ce poarta numele Sf Consantin si Elena, poate vreti sa pregatiti ceva usor, dar mai deosebit pentru un pranz in familie. De aceea va propun o reteta destul de usor de realizat dar foarte gustoasa.

Ingrediente (pentru 4 portii):

1kg muschi de porc
2 lingurite cu miere
2 lingurite cu mustar
1 cescuta cu vin
1 cescuta cu apa calda
ulei
sare, piper

Se spala bine carnea, dupa care se sterge cu un servet.

Separat, se amesteca intr-un castron mierea cu mustarul, pana se obtine o pasta. Se potriveste la gust cu sare si piper.

Cu pasta astfel obtinuta se unge muschiul de porc si se asaza intr-o tava. Se toarna apa calduta si se lasa la cuptor, la foc potrivit timp de 45min. La fiecare 10 - 15 min se stropeste carnea cu sosul din tava.

Spre final, se toarna peste friptura cescuta cu vin (asta din ciclul "Eu gatesc cu vin, cateodata pun si in mancare" :) )

Se serveste cu legume trase in unt si salate de sezon.

Pentru ca friptura sa fie mai gustoasa se presara cu oregano. Este un preparat gustos, potrivit pentru toate gusturile, fiind si destul de sarac in calorii - 210 cal/portie.



Pentru legumele trase in unt:

500g ciuperci
1/2 ardei gras galben
1/2 ardei gras rosu
1/2 ardei gras portocaliu
200g porumb congelat
200g rosii cherry
1 dovlecel
20g unt
1 cescuta vin
sare, piper

Se curata si se spala toate legumele. Ciupercile se taie feliute, ardeii se taie fasii, la fel si dovlecelul.
Intr-o tigaie incinsa se pune untul impreuna cu ciupercile, se amesteca bine si se acopera cu capacul. Dupa ce-au lasat apa se mai lasa 5 minute si se adauga ardeii, porumbul si dovleceii, se adauga vinul indoit cu apa si se lasa sa fiarba la foc mic 10-15 min. Dupa 10 min. se adauga rosiile cherry spalate si taiate pe jumatate daca sunt prea mari, se condimenteaza cu sare, piper, se poate pune si boia de ardei dupa gust sau cardamom si se mai lasa 5 min pana scade tot sosul din tigaie.

Se serveste alaturi de friptura de porc si salate de sezon.



Pofta buna si o duminica minunata alaturi de cei dragi!

duminică, 2 februarie 2014

Salata de vara

Desi ii zice "de vara", poate fi preparata in orice anotimp si se potriveste perfect cu "Legume la cuptor" sau simpla, ca fel principal, daca este imbogatita cu pui afumat sau ton in suc propriu.

Ingrediente (pentru 4 - 6 portii):


1 cutie cu mazare
1 cutie cu porumb
1 cutie cu fasole boabe (sau fasole boabe fiarta in prealabil - aproximativ 1 cana)
3 - 4 rosii potrivite
3 castraveti potriviti (sau 1 castravete fabio nu prea mare)
1 catel de usturoi
zeama de la 1 lamaie
1 borcan cu iaurt sau smantana slaba (optional)
1 legatura patrunjel
sunca felii, jambon, pui afumat sau ton in suc propriu (optional)

Mazarea, porumbul si fasolea boabe se scurg bine. Rosiile se taie cubulete, castravetii rondele, iar usturoiul se toaca cat mai marunt sau se da pe razatoarea fina. Intr-un castron se amesteca mazarea, porumbul, fasolea boabe, rosiile, castravetele si usturoiul, se adauga zeama de lamaie, iaurtul sau smantana (pentru varianta mai slaba renuntati la iaurt sau smantana) si legatura de patrunjel tocat fin. (eu nu am pus nici fasole boabe - am cumparat o cutie dar cand am deschis-o nu mi-a placut cum arata si nici castravete, dar cu toate lipsurile :) a iesit foarte gustoasa).

Daca doriti sa serviti doar salata pentru consistenta puteti adauga cateva felii de sunca, jambon sau pui afumat taiate cubulete sau o cutie de ton in suc propriu.


 Pofta buna!

miercuri, 29 ianuarie 2014

Legume la cuptor

Legumele si cartofii preparati la cuptor sunt excelente nu doar ca garnitura, ci si ca fel principal vegetarian.

Cele mai recente cercetari demonstreaza ca sud-europenii traiesc mai sanatos, deoarece consuma mai multe legume si ulei de masline.

Ingrediente (pentru 4 portii):

4 linguri ulei de masline
500g cartofi mici de fiert
4 cepe
sare, piper proaspat macinat
2 lingurite cimbrisor uscat
2 lingurite oregano uscat
4 catei de usturoi
300g vinete
600g dovlecei (zucchini)
2 ardei grasi rosii
4 rosii
sucul unei lamai

hartie de copt
cimbrisor si oregano proaspat

Se preincalzeste cuptorul la 180 grade C. Se captuseste tava cu hartie de copt si se unge cu 2 linguri ulei de masline. Se spala cartofii si se taie in doua pe lungime. Se curata ceapa si se taie in 2 sau in 4, in functie de marime. Se aseaza in tava cartofii si ceapa.

Se amesteca 2 linguri de ulei cu sare, piper, oregano si cimbrisor. Se curata usturoiul, se piseaza si se adauga la ulei. Se intinde 1 lingura din uleiul condimentat peste cartofi si ceapa. Se baga la cuptor (pozitia 2-3 a cuptorului pe gaz) si se coace timp de 15min.

Se curata ardeiul, se spala si se taie in fasii groase de 2cm. Se spala vinetele si dovleceii, se curata si se taie in felii groase de 1,5cm.

Se scoate tava din cuptor. Se aseaza feliile de dovlecei, vinete si ardei intre cartofi si ceapa. Se stropeste cu restul de ulei condimentat si se coace timp de 15min.

Se intorc feliile de vinete si dovlecei si fasiile de ardei. Se spala rosiile si se taie in doua, apoi se aseaza in tava, cu suprafata taiata in sus. Se condimenteaza cu sare si piper si se coace timp de 15min. Se presara deasupra legumelor verdeturile proaspete si se serveste cu iaurt condimentat sau salata de sezon.

IAURT CONDIMENTAT:
Se amesteca 150ml iaurt., 150ml smantana si o legatura de verdeturi toacate marunt. Se condimenteaza cu suc de lamaie, sare si piper.


Pofta buna!

Valori nutritive/Portie:
250kcal;      Proteine: 6g;      Grasimi: 11g;      Carbohidrati: 29g

marți, 21 ianuarie 2014

Legume cu ciuperci la cuptor

Astazi am o reteta cat se poate de simpla dar totodata savuroasa. Este deasemenea o reteta destul de saraca in calorii (200cal/portie) ceea ce o face potrivita si pentru persoanele care tin o dieta.

Ingrediente (pentru 4 - 6 portii):

3 cartofi mari
4 - 5 rosii
2 ciuperci mari (de preferinta pleurotus)
1 ou
100g cascaval ras
50ml ulei
sare, piper

Cartofii curatati si taiati rondele si ciupercile taiate felii se prajesc putin in ulei (pleurotus sunt ciuperci cu un gust mai dulceag dar au o consistenta mai gumata, daca nu ati incercat pana acum acest tip de ciuperci cel mai sigur luati tot champignons - ciupercile clasice rotunde, albe). Rosiile se taie rondele.

Se aseaza legumele alternativ intr-un vas termorezistent - un strat de cartofi, unul de ciuperci si unul de rosii (se aseaza vertical - nu ca pentru musaca), se condimenteaza cu sare si piper, iar deasupra se toarna oul batut bine, amestecat cu cascavalul ras.

Se da tava la cuptor, la foc potrivit aproximativ 35 - 45min, pana se rumeneste frumos cascavalul si se patrund bine cartofii.

Se serveste alaturi de o salata de legume de sezon.



Pofta buna!

miercuri, 8 ianuarie 2014

Gulas picant

Asa, ca inainte de vacanta, va propun o noua reteta. Caci da, plec in vacanta. AMR: 2 zile :).

 Nu as caracteriza-o ca fiind spectaculoasa sau deosebita, este mai degraba o reteta clasica, referindu-ne acum la cele cu specific unguresc... si cand te gandesti ca eu am preparat-o de un 1 Decembrie - ar trebui sa-mi fie rusine, nu? Dar, asta e, atunci i-a venit randul :)

Ingrediente (pentru 4 portii): 

800g carne de manzat (pulpa)
2 - 3 cepe (poate mai putin - eu am pus 1 ceapa mai mare)
3 - 4 catei de usturoi
3 - 4 linguri ulei
150ml vin alb
3 linguri pasta de tomate
2 ardei grasi rosii
1 ardei gras galben
1 ardei gras verde
50g bacon (optional - eu nu am pus deloc)
2 - 3 rosii
100g smantana
sare, piper, boia de ardei iute
ardei iute
patrunjel verde

Se spala carnea, se taie bucati subtiri si se pune intr-o cratita cu fundul mai gros. Se adauga ceapa si usturoiul tocate marunt si se calesc in ulei. Se condimenteaza cu sare si putin piper si se sting cu vin indoit cu apa, adaugat treptat. Se fierbe inabusit 30-40min pana cand se patrunde carnea, amestecand din cand in cand. Daca scade prea mult sosul din cratita se mai adauga apa.

Intre timp, se pregatesc si celelalte ingrediente. Baconul se taie fasii, ardeii grasi se taie felii, iar rosiile se curata de coaja si se taie cubulete. Se adauga mai intai baconul si dupa 15 min., pasta de rosii diluata in jumatate de pahar de apa, ardeii grasi, rosiile si ardeiul iute fin tocat. Se fierbe in continuare si se mai adauga putina apa daca sosul a scazut prea mult.

Se potriveste la gust cu sare, piper si boia de ardei si se mai lasa pe foc, doar pana cand sosul devine consistent. Se aromeaza cu patrunjel verde si se serveste fierbinte, iar cine doreste mai poate adauga si cate o lingura de smantana.

Se serveste cu paine cu cartof (excelenta de altfel) sau mai dietetic cu salata de sezon.


 Pofta buna!

duminică, 5 ianuarie 2014

Fructe proaspete in suc de portocale

Dupa atatea dulciuri incarcate de oua, faina, creme si calorii va propun un preparat usor, ce poate fi savurat oricand. Este foarte adevarat ca s-ar putea sa rezulte si un preparat cam scum acum iarna, dar puteti sa-i aduceti mici modificari.

Ingrediente (pentru 4 portii):

500g capsuni (sau kiwi)
3 linguri zahar pudra
4 - 5 portocale medii
1/2 legatura roinita sau menta proaspata

Eu am preparat aceasta reteta cu capsuni dar imi propun sa incerc si cu kiwi si voi reveni cu informatii despre ce a iesit :)

Asadar, se spala capsunile, se strecoara, apoi li se indeparteaza coditele. Capsunile mai mari se taie in doua sau in patru, iar cele mici se lasa intregi.

Se pun capsunile intr-un vas, se presara deasupra zaharul pudra si se amesteca bine.

Se taie portocalele in doua, li se stoarce zeama si se toarna peste capsuni.

Se spala roinita sau menta, i se rup frunzele si se adauga peste capsuni. Se acopera vasul si se lasa cel putin 1 ora la frigider, pentru ca gusturile sa se imbine. Capsunile pot fi servite ca atare, dar si alaturi de inghetata sau cafea.

Alternativa: In sucul de portocale se pot adauga si 1-2 capacele de lichior de portocale, sau la ocazii deosebite, jumatate din sucul de portocale poate fi inlocuit cu sampanie. Reteta se poate prepara si cu piersici sau caise. Acestea trebuie decojite - li se cresteaza coaja in cruce si se arunca intr-o oala cu apa clocotita. Dupa aceasta se decojesc, se taie in doua, li se indeparteaza samburele, apoi se taie in felii subtiri.

 Desertul poate fi servit cu inghetata:



Sau simplu.



Oricare varianta ati alege este delicioasa, usoara si racoroasa.

Valoare nutritiva/portie:
130kcal; Proteine: 2g; Grasimi: 1g, Carbohidrati: 25g

Pofta buna!

Frigarui din pui cu ardei gras

Nu e chiar de sarbatoare, dar se potriveste duminica pentru un pranz mai usor.

Ingrediente (pentru 4 portii):

700g piept de pui
2 - 3 ardei grasi sau gogosari
sare, piper proaspat macinat
2 linguri ulei
sos de rosii cu usturoi

Carnea se spala, se curata de pielite si se taie cubulete. Se condimenteaza cu sare si piper, iar ardeiul gras spalat si curatat se taie bucati.

Pe bete de frigarui putin umezite se infig alternativ bucati de carne si ardei gras. Se stropesc cu putin ulei si se frig pe gratarul foarte bine incins, cate 10 min pe fiecare parte (sau in tigaia de teflon).

Frigaruile se servesc imediat cu sos de rosii si usturoi alaturi de o salata de sezon.

Pentru sosul de rosii - se curata de pielite si se paseaza 2 - 3 rosii in functie de marime si se amesteca cu 3 - 4 catei de usturoi pisati. Se condimenteaza cu sare, piper si putin zahar (zaharul taie din aciditatea rosiei).


 Pofta buna!

sâmbătă, 4 ianuarie 2014

File de curcan cu sos de lamaie verde

In primul rand, La Multi Ani!!!!
Si pentru ca sarbatoarea continua, dar suntem deja satui de carnea grasa de porc, de sarmale si preparate supracalorice si greu de digerat, azi va propun o reteta deosebita, racoroasa, hranitoare si ceva mai usoara si mai presus de orice foarte simplu de preparat.

Ingrediente (pentru 4 portii):

1 lamaie verde
4 fire de ceapa verde
4 fileuri subtiri de piept de curcan (a cate aprox. 180g fiecare)
sare, 1 lingurita boabe piper negru
1 lingurita mustar iute
1 lingurita miere
1 lingura ulei
5 linguri supa de pui (din 1/2 cub de supa)
1 lamaie verde pentru decor

Se spala lamaia verde, se cojeste subtire, iar coaja se taie in fasii foarte subtiri; o parte se pastreaza pentru decor. Se stoarce lamaia. Se curata ceapa verde, se spala si se toaca marunt impreuna cu partea verde. Se zdrobeste grosier piperul (sau puteti folosi o rasnita de piper).

Se bat fileurile de curcan. Se dau initial cu sare, apoi se ung cu mustar si miere (puteti amesteca mustarul cu mierea).

Se prajesc fileurile de curcan intr-o tigaie cu foarte putin ulei de masline, la foc mediu, pe ambele parti, timp de aproximativ 3min. Se scot si se mentin calde in cuptor.

Se caleste ceapa verde in zeama lasata, amestecand continuu, timp de aproximativ 2-3 min. Se adauga sucul de lamaie si supa de pui, se da in clocot si se condimenteaza cu coaja de lamaie, sare si piper.

Se aseaza fileurile pe farfurii preincalzite si se stropesc cu sosul de lamaie. Se decoreaza cu lamaia verde taiata in 8 si se serveste cu sosul ramas.

Se poate servi alaturi de cartofi natur si salata de sezon sau alaturi de orez fiert simplu.

Alternativa: In afara de carnea de curcan, acest sos se potriveste si cu vinete la cuptor sau peste.

Sfaturi utile: Sosul preparat din lamaie verde, mustar, miere, ulei de masline, coaja verde tocata si coaja de lamaie, este excelent nu numai alaturi de carne de pasare sau peste. Poate fi folosit si ca dressing pentru salata, caz in care se pastreaza la frigider. Se foloseste o cantitate dubla de ulei fata de sucul de lamaie (sau chiar o cantitate de 1:1 - ar fi un sos mai usor), se adauga toate ingredientele intr-un vas ce poate fi inchis ermetic, se inchide si se agita. Inainte de folosire se mai agita o data si trebuie consumat in termen de o saptamana.




Valoare nutritiva/portie:
250kcal/portie; Proteine: 37g; Grasimi: 10g; Carbohidrati: 3g