duminică, 3 august 2014

Orez prajit in stil chinezesc

Si ca tot am inceput cu orezul, va mai propun o retata usor de preparat dar in acelasi timp surprinzatoar de gustoasa si satioasa. O recomand ca pe un rasfat intr-o zi de duminica - combinatia de carne si orez care se regaseste in acest preparat nefiind tocmai indicata persoanelor care urmeaza o dieta; si nici aportul caloric nu este unul neglijabil - 500calorii/protie, dar orcine merita sa se rasfete din cand in cand :).

Daca prietenii mei vor citi aceasta reteta se vor mira, intrucat ei stiu ca eu am renuntat la carne. Si asa este am renuntat la carne, dar asta nu inseamna ca pana acum cateva luni - mai exact pana in mai - nu am consumat carne si nu am pregatit diverse feluri cu carne. Acesta este unul dintre preparatele pregatite acum ceva vreme si pe care-l impartasesc cu voi abia acum.

Ingrediente (pentru 4 portii):

200g orez cu bobul lung
400g piept de pui file
6 linguri sos de soia
250g ciuperci albe mici
1 ardei gras verde
1 ardei gras rosu mic
1/2 legatura ceapa verde
6 linguri ulei 
1 lingura ghimbir proaspat macinat
4 linguri sherry sec
sare, piper negru macinat

Se spala bine orezul sub un jet de apa. Apa cu sare se aduce la clocot (sora mea m-a invatat sa pun mai intai apa si cand aceasta incepe sa fiarba sa adaug sarea - apa cu sare ajunge la punctul de fierbere mult mai greu), iar dupa se adauga orezul si se fierbe timp de aproximativ 30min (cel mai bine il fierbeti atata timp cat este indicat pe ambalaj - astfel incat bobul de orez sa ramana intreg).

Se spala carnea, se usuca prin stergere si se taie transversal in fasii subtiri., perpendicular pe directia fibrelor. Fasiile de carne se dau prin sosul de soia si se lasa la marinat la rece.

Se curata ciupercile si se taie felii. Se taie ardeii in patru, se indeparteaza semintele si cotorul, apoi se taie in cubulete. Se curata ceapa si se taie in rondele.

Se scot fasiile de carne din marinata, se scurg, iar marinata se pastreaza. Se incinge jumatate din ulei intr-o tigaie adanca (wok) (nu trebuie sa puneti neaparat 3 linguri de ulei - intr-o tigaie antiaderenta cum sunt cele de teflon sau ceramica puteti pune si doar 1 lingura - 1 lingura jumatate de ulei), se adauga fasiile de carne si se prajesc timp de 5min. Dupa aceasta fasiile se scot si se mentin calde.

Restul de ulei se incinge in wok (iar nu trebuie sa puneti neaparat tot restul de ulei - puteti pune mult mai putin) si se prajesc legumele la foc rapid timp de 3 minute, miscand incontinuu tigaia. Se adauga ghimbirul, sherry-ul si restul de marinata.

Se adauga fasiile de carne si orezul, se condimenteaza cu sare si piper, apoi intreg amestecul se incalzeste.

Cum am renuntat la carne ma gandesc sa prepar aceasta reteta si fie sa inlocuiesc carnea cu vinete fie sa folosesc o cantitate dubla de ciuperci. Cred ca merita incercat si asa... ar putea iesi ceva ... deosebit :)



Pana atunci - pofta buna! la reteta originala :)

Valoare nutritita/portie:
500kcal     Proteine: 29g     Grasimi: 21g     Carbohidrati: 47g

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu