sâmbătă, 4 ianuarie 2014

File de curcan cu sos de lamaie verde

In primul rand, La Multi Ani!!!!
Si pentru ca sarbatoarea continua, dar suntem deja satui de carnea grasa de porc, de sarmale si preparate supracalorice si greu de digerat, azi va propun o reteta deosebita, racoroasa, hranitoare si ceva mai usoara si mai presus de orice foarte simplu de preparat.

Ingrediente (pentru 4 portii):

1 lamaie verde
4 fire de ceapa verde
4 fileuri subtiri de piept de curcan (a cate aprox. 180g fiecare)
sare, 1 lingurita boabe piper negru
1 lingurita mustar iute
1 lingurita miere
1 lingura ulei
5 linguri supa de pui (din 1/2 cub de supa)
1 lamaie verde pentru decor

Se spala lamaia verde, se cojeste subtire, iar coaja se taie in fasii foarte subtiri; o parte se pastreaza pentru decor. Se stoarce lamaia. Se curata ceapa verde, se spala si se toaca marunt impreuna cu partea verde. Se zdrobeste grosier piperul (sau puteti folosi o rasnita de piper).

Se bat fileurile de curcan. Se dau initial cu sare, apoi se ung cu mustar si miere (puteti amesteca mustarul cu mierea).

Se prajesc fileurile de curcan intr-o tigaie cu foarte putin ulei de masline, la foc mediu, pe ambele parti, timp de aproximativ 3min. Se scot si se mentin calde in cuptor.

Se caleste ceapa verde in zeama lasata, amestecand continuu, timp de aproximativ 2-3 min. Se adauga sucul de lamaie si supa de pui, se da in clocot si se condimenteaza cu coaja de lamaie, sare si piper.

Se aseaza fileurile pe farfurii preincalzite si se stropesc cu sosul de lamaie. Se decoreaza cu lamaia verde taiata in 8 si se serveste cu sosul ramas.

Se poate servi alaturi de cartofi natur si salata de sezon sau alaturi de orez fiert simplu.

Alternativa: In afara de carnea de curcan, acest sos se potriveste si cu vinete la cuptor sau peste.

Sfaturi utile: Sosul preparat din lamaie verde, mustar, miere, ulei de masline, coaja verde tocata si coaja de lamaie, este excelent nu numai alaturi de carne de pasare sau peste. Poate fi folosit si ca dressing pentru salata, caz in care se pastreaza la frigider. Se foloseste o cantitate dubla de ulei fata de sucul de lamaie (sau chiar o cantitate de 1:1 - ar fi un sos mai usor), se adauga toate ingredientele intr-un vas ce poate fi inchis ermetic, se inchide si se agita. Inainte de folosire se mai agita o data si trebuie consumat in termen de o saptamana.




Valoare nutritiva/portie:
250kcal/portie; Proteine: 37g; Grasimi: 10g; Carbohidrati: 3g

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu