sâmbătă, 15 noiembrie 2014

Pui la cuptor

Puiul la cuptor este o mancare indragita: carnea este delicioasa, iar pielea devine usor crocanta, aspectuoasa.

Desi nu este o asociere recomandata, se potriveste foarte bine cu cartofi, gustul acestora va fi delicios si meritam un rasfat din cand in cand :), oricum se poate servi alaturi de o salata bogata din legume de sezon.

Ingrediente (pentru 4 portii):

1 lamaie mare
cate 1 lingurita de oregano, rozmarin si cimbrisor uscat
1/4 lingurita piper negru proaspat macinat, sare
40g unt
1 pui intreg (aproximativ 1kg)
6 - 8 cartofi

Se spala lamaia si se sterge bine. Se da pe razatoare aproximativ 1 lingurita de coaja si se stoarce zeama. Se pune coaja si zeama de lamaie intr-o oala mica, alaturi de verdeturi, piper si unt, apoi se incalzeste amestecand continuu, pana ce se topeste untul.

Se spala bine puiul pe toate partile, apoi se sterge bine cu un servet de hartie. Se da cu sare si se unge pe toate partile cu amestecul de unt condimentat.

Se pune puiul in tava cu pieptul in jos si se baga in cuptorul rece. Se coace la 200 grade 1 ora si 30 minute timp in care se stropeste in mod repetat cu zeama lasata. Dupa 40 minute se intoarce puiul.

Cartofii se curata, se spala si se taie in sferturi. Se pot aseza langa pui inca de la inceput, sau dupa ce puiul este gata se poate scoate si se pot pune cartofii in sosul ramas, se adauga apa, se condimenteaza cu sare, piper, rozmarin si cimbrisor si se dau la cuptor pentru aproximativ 1 ora si 30 minute.

Alternativa: Daca doriti un preparat iute puteti inlocui verdeturile uscate cu 5 - 7 frunze de salvie, piperul negru cu 2 - 3 ardei iuti (chilli) tocati marunt, acestea se amesteca alaturi de 100ml ulei de masline, coaja si zeama de lamaie, sare si piper. Se da puiul cu aceste amestec iute si se lasa 1 ora la rece dupa care se da la cuptor.


Valoare nutritiva/portie: 720kcal     Proteine: 85g     Grasimi: 35g     Carbohidrati: 1g

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu