sâmbătă, 3 decembrie 2016

Sos de rosii cherry cu paste

Inca o reteta marca Jamie Oliver ... simpla, gustoasa, eficienta, potrivita pentru orice zi in care inspiratia este plecata in vacanta sau timpul pentru a pregati o masa este scurt.

Ingrediente (pentru 4 - 6 portii):

400g rosii cherry coapte
4 catei de usturoi
1 legatura busuioc proaspat
400g paste (foi de lasagna proaspete de preferat sau altfel de paste late - eu am folosit taitei)
100g parmezan
sare de mare, piper proaspat macinat
ulei de masline
2 lingurite de unt
4 linguri de otet balsamic

Rosiile cherry se spala si se taie in jumatati sau in sferturi, in functie de cat de mari sunt. Usturoiul se curata si se taie felii. Busuiocul se spala, se rup frunzele de pe tulpini si se pun deoparte. Tulpinile se toaca marunt. Parmezanul se rade, sau puteti lua parmezan gata razuit. Daca aveti foi de lasagna proaspete, acestea se taie in 3 sau 4 fasii lungi.

Intr-o oala se pune apa la fiert, sarea se adauga dupa ce incepe apa sa fiarba. Se pune o tigaie mare la foc mediu, se adauga 1 lingura de ulei de masline si usturoiul. Se adauga untul si se lasa sa se topeasca. Cand usturoiul a inceput sa-si schimbe culoarea se adauga rosiile cherry. Se amesteca bine, se lasa cateva minute apoi se adauga tulpinile de busuioc si jumatate din frunze. Se adauga otetul si se asezoneaza cu sare si piper. Se pun fasiile de paste in cratita cu apa clocotita si se lasa sa fiarba 3 minute (sau timpul indicat pe ambalaj, mai ales daca optati pentru pastele clasice). Se scurg apoi intr-o strecuratoare deasupra unui vas mare, pastrand din apa in care au fiert. Pastele se pun in tigaie cu putina apa in care au fiert si cu jumatate din cantitatea de parmezan. Se amesteca bine. Daca mai este nevoie se asezoneaza cu sare si piper.

Se servesc presarate cu restul de parmezan si de frunze de busuioc.

Simple si delicios de gustoase. Pofta buna!


duminică, 27 noiembrie 2016

Salata siciliana

Ce luati maine la birou? Aveti timp sa preparati aceasta salata cu specific italienesc. Dupa atata calatorit pe coastele franceze ale Marii Mediterane va propun ceva mai exotic, o insula, tot europeana, tot din Marea Meditediterana, dar cu iz de Cosa Nostra, Nasul si mafie :)))))... Sicilia, bineinteles. Glumesc acum, vreau sa fac lucrurile un pic mai palpitante ... salata este simpla, satioasa si deloc periculoasa, nu va exploda in farfurie, poate doar aromele sa se imbine intr-o explozie de gust :)

Ingrediente (pentru 4 - 6 portii):

500g cartofi
500g mere cretesti
400g telina
Maioneza: 1 ou
                  120ml ulei
                  1/2 lamaie
                  sare, piper

Cartofii se spala foarte bine si se coc in coaja, in cuptorul incins. Dupa ce s-au copt se scot, se lasa sa se racoreasca si se curata de coaja cat sunt inca calzi, se lasa apoi sa se raceasca complet si se taie felii sau cubulete.

Telina se curata, se spala si se taie fasii foarte subtiri, ca taiteii. Merele se curata, se spala si se taie felii subtiri sau cubulete, dupa preferinta.

Intr-o salatiera se amesteca cartofii cu telina si cu merele, se condimenteaza dupa gust cu sare si piper si se adauga maioneza. Daca doriti o salata mai dietetica o puteti asezona doar cu ulei de masline si cu zeama de lamaie, va fi la fel de delicioasa, dar va avea un numar mai mic de calorii :) si va fi mai usoara.

Pofta buna!



duminică, 20 noiembrie 2016

Salau la gratar

Salau ... peste cu carne alba ... pe care in mod normal l-ati face rasol, adica fiert ... nu prea apetisant o sa ziceti. Azi va propun sa-l pregatiti la gratar. Probabil nu vi-l imaginati pe gratar din moment ce este un peste cu carnea slaba, dar merge si este chiar gustos, unde mai puneti ca este gata cat ai zice ... peste :)))

Ingrediente (pentru 4 portii):

4 bucati file de salau
ulei
1 lingurita miere
2 linguri mustar
3-4 linguri vin alb sec
sare, piper

Se amesteca intr-un bol mierea cu vinul, mustarul, uleiul, sare si piper. Se amesteca bine, pana se omogenizeaza. Fileurile de peste se ung cu acest sos pe o parte. Se pun pe gratarul incins si se frig timp de 5min, apoi se ung pe partea de deasupra si se intorc.

Se serveste cu garnitura de mazare, salate de sezon, legume la cuptor sau legume la abur.

Pofta buna!


Salata racoroasa cu couscous

Un preparat cu un gust mai aparte, care iese din cotidian; o asociere de legume, fructe uscate si arome neobisnuita pentru noi, fiind un fel de mancare cu specific turcesc. Mie personal nu pot sa zic ca mi-a placut, nu cred c-as repeta experienta, asocierea fiind una destul de "ciudata" pentru gustul meu ... daca imi este permis sa spun asa. Insa va incurajez sa o incercati caci, cine stie, poate voi o s-o gasiti cu totul deosebita :)

Ingrediente (pentru 4-6 portii):

500g couscous
3-4 rosii
2-3 castraveti mici
2 ardei
2 cepe mici
100g stafide
menta proaspata
sare, piper

Se pun stafidele intr-o cana cu apa sa se umfle.

Couscous-ul se fierbe. Ce este de fapt couscous-ul? Couscous-ul este un tip de paste din grau dur foarte maruntite. Couscous-ul nu se fierbe ca orice tip de paste, are un tratament aparte si anume: se fierbe in proportie de 1:1 cu apa, asadar la o unitate de couscous este nevoie de o unitate de apa. Intr-o cratita se pun la fiert 500ml apa, sarea se adauga dupa ce incepe apa sa fiarba impreuna cu couscous-ul, se amesteca bine si se stinge focul. Se acopera si se lasa aproximativ 5 - 10 minute, sa se umfle, apoi se muta in castronul in care va fi preparata salata si se lasa sa se raceasca.

Rosiile, ardeii si castravetii se curata, se spala si se taie cubulete. Ceapa se curata si se taie cat mai marunt. Legumele se amesteca cu couscous-ul, cu stafidele scurse de apa, cu menta taiata marunt si se condimenteaza cu sare si piper dupa gust. Se lasa la frigider pana la servire.

Pofta buna!


sâmbătă, 19 noiembrie 2016

Salata Nisa

Aceasi Salata Nisa ... putin altfel, am mai adaugat ceva, am scos altceva, si a iesit o salata cu acelasi nume, dar gust diferit :))) Nu va voi mai povesti si aici despre Nisa, mare, soare, munte si imbinarea magica a celor trei, va las sa cititi descrierea si sa visati la cealalta postare :)))). Cu aceasta ocazie o sa intru direct in subiect.

Ingrediente (pentru 4 portii):

1 salata verde mica
1 ardei rosu
1 rosie de marime mijlocie
1 castravete mic
1 ceapa rosie sau galbena
200g fasole verde congelata
1-2 cutii ton in apa
masline negre
2 oua fiete
sare, piper
oregano, busuioc uscat sau ierburi de Provence
ulei de masline
zeama de lamaie
Optional: cartofi fierti in coaja, fileuri de sardele

Salata se spala, se usuca si se taie fasii. Ardeiul, rosia si castravetele se spala, se curata si se taie cubulete. Ceapa se curata si se taie fideluta. Fasolea verde se fierbe in apa cu sare 5 min. dupa care se scoate si se tine sub jet de apa rece. Legumele se pun intr-un castron, se condimenteaza cu sare, piper, ierburi aromate (oregano, busuioc uscat sau ierburi de Provence), ulei de masline si zeama de lamaie si se amesteca, apoi se lasa deoparte 5 min. Se adauga apoi tonul scurs, maslinele si ouale fierte si taiate sferturi sau felii. Se amesteca totul cu grija sa nu se sfarame ouale. Cine doreste poate adauga cartofi fierti in coaja si taiati felii si fileuri de sardele.

Pofta buna!



marți, 15 noiembrie 2016

Salata greceasca cu crutoane

Iar o salata, una satioasa, hranitoare, potrivita pentru o zi din cursul saptamanii, dupa un week-end de sarbatoare. Pentru ca da, in acest week-end a fost sarbatoare pentru mine si in acelasi timp si o orgie culinara :)))). Ma declar vinovata, am mancat cam fara numar si din tot ce mi-am dorit, in special niste deliciosi papanasi cu gem de afine ca la mama lor acasa ... chiar erau la ei acasa, in Predeal mai exact :). Poate va intrebati ce sarbatoare a fost ... pe scurt a fost Festivitatea de Premiere a Campionatului Stafeta Muntilor. Poate despre aceasta competitie o sa scriu mai pe larg cu alta ocazie. Deocamdata insa sa va spun despre salata.

Ingrediente (pentru 4 portii):

1 salata verde
5-6 rosii
300g branza feta sau telemea
100g masline
4-5 felii franzela (pentru crutoane)
1-2 catei de usturoi
1 lingura ulei de masline
sare, piper
oregano

SOS: 2 linguri zeama de lamaie
         2 linguri ulei de masline

Pentru crutoane: se taie feliile de franzela in cubulete mici si se pun intr-un castron. Usturoiul se piseaza cu un praf de sare si jumatate de lingurita de oregano uscat, apoi se freaca cu ulei si 3-4 linguri de apa. Se stropesc crutoanele cu acest amestec si se pun in cuptorul incins, se gratineaza 15-20 min.

Salata verde si rosiile se spala si se lasa la scurs. Salata se taie fasii, iar rosiile se taie felii. Se pun intr-un castron mare, apoi se adauga branza taiata cubulete si maslinele. Se da cu un praf de sare si se lasa la rece 10 min.

Salata se serveste cu crutoane si se potriveste la gust cu un sos facut din zeama de lamaie, ulei, sare, piper si oregano.

Pofta buna!

duminică, 6 noiembrie 2016

Tarta rustica cu ciocolata

Si pentru a incununa cum se cuvine ziua de duminica si pentru ca v-am propus ca fel principal un preparat cu totul deosebit, haideti sa pregatim si un desert. Si ce ne place tuturor? Ciocolata ... delicioasa ciocolata, potrivita in orice moment.

Ingrediente (pentru 6 - 8 portii):

120g miez de nuca
120g zahar pudra
20g zahar tos
1 lingura coaja de lamaie
120g ciocolata menaj
4 oua
1 plic zahar vanilat
Pentru ornat: 150g frisca
                      4 - 6 nuci sau fulgi de ciocolata
                      1 lingura zahar pudra

Miezul de nuca se toaca si se amesteca cu zaharul tos. Separat se topeste ciocolata pe baie de abur si se omogenizeaza cu amestecul de nuca. Se adauga zaharul vanilat, zaharul pudra si se amesteca bine.

Albusurile se separa de galbenusuri. Galbenusurile si coaja de lamaie se adauga la compozitia cu nuca si ciocolata si se amesteca pana se omogenizeaza. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare si se incorporeaza in aluatul deja format cu ajutorul unei linguri de lemn, amestecand usor de jos in sus.

Compozitia se toarna intr-o tava rotunda cu diamentrul de 24cm, tapetata cu hartie de copt. Se da in cuptorul preincalzit, la foc mediu. Se lasa la copt aproximativ 40 - 45 min, fara a deschide usa cuptorului in primele 20 - 25 min, apoi se scoate si se lasa sa se raceasca. Se presara cu zahar pudra si se orneaza cu frisca si miez de nuca sau fulgi de ciocolata.

Pofta buna!


Somon en croute

Si pentru ca este duminica, m-am gandit sa va ofer si alte preparate in afara de deja traditionala salata :)))) ... mai am cateva salate sa va prezint, dar cu alta ocazie. Reteta pentru "Somon en croute" am luat-o din cartea lui Jamie Oliver - "Ministrul Hranei Sanatoase". Ceea ce-mi place la aceasta carte este ca autorul cere fiecaruia dintre cei care o cumpara, o primesc, o imprumuta si mai ales o folosesc sa invete cate o reteta si apoi sa o transmita mai departe. Azi va transmit aceasta reteta minunata, deloc greu de preparat, savuroasa, potrivita cu orice ocazie ... petrecere, pranz in familie sau pentru a doua zi la munca.

Termenul "en croute" descrie mancarea care este infasurata in aluat si coapta. Este bine sa cumparati o bucata de peste de marime uniforma, cel mai bine dinspre cap. Reteta se poate prepara si cu alt peste - pastrav, cod, salau - eu am folosit salau pentru ca personal nu-mi placea somonul ... dintr-un motiv sau altul n-am reusit sa gasesc metoda potrivita de a pregati acest peste astfel incat sa-mi placa si intotdeauna mi s-a parut mult prea gras.

Ingrediente (pentru 4 - 6 portii):

faina pentru presarat
400g de foitaj
800g file de peste (somon, cod, pastrav, salau), fara oase
ulei de masline
sare de mare, piper negru proaspat macinat
4 linguri de pasta de masline negre
1 legatura mica de busuioc proaspat
2 rosii coapte
150g branza mozzarella proaspata
1 ou

Se preincalzeste cuptorul la 200 grade. Se ia o tava si se tapeteaza cu faina. Se presara faina si pe blatul de lucru. Foaia de aluat se intinde pana ajunge la dimensiunea de aproximativ 30cm x 15cm apoi se transfera in tava. Pestele se stropeste cu ulei de masline si se condimenteaza cu sare si piper proaspat macinat, apoi se aseaza pe aluat cu pielea in jos. Peste peste se intinde cu o lingura intr-un strat subtire pasta de masline negre. Frunzele de busuioc se rup de pe tulpini, se spala si se pun deasupra. Rosiile se taie felii si se aseaza peste busuioc, pe mijlocul bucatii de peste, in sir indian. Branza mozzarella se rupe in bucati si se se imprastie peste rosii si busuioc, pe toata suprafata. Se presara cu sare si piper proaspat macinat, apoi se stropeste cu ulei de masline (desi in cazul in care ati optat pentru somon, acesta fiind deja un peste gras nu cred ca este cazul sa mai stropiti o data cu ulei de masline). Capetele foii de aluat se aduna si se apasa laolalta, astfel incat sa acopere pestele pe jumatate. Oul se sparge, se bate cu o furculita, apoi folosind o pensula se ung marginile foii de aluat.

Tava se baga in cuptorul incalzit in prealabil si se lasa aproximativ 35 min, pana este copt aluatul. Se scoate si se serveste fierbinte alaturi de legume fierte la abur (conopida si fasole verde, de exemplu) sau legume la cuptor sau o salata verde intotdeauna savuroasa si in tendinte :)

Pofta buna!





sâmbătă, 5 noiembrie 2016

Salata de vara

Dupa atatea salate, mai merge una. O salata hranitoare, impropriu spus de vara - o sa vedeti de ce, care poate fi preparata oricand si poate fi servita alaturi de legume la cuptor sau ca atare.

Ingrediente (pentru 4 - 6 portii):

1 cutie cu mazare
1 cutie cu porumb
1 cutie cu fasole boabe (sau 400g de fasole alba fiarta)
3 - 4 rosii
3 castraveti
1 catel de usturoi
zeama de la 1 lamaie
1 borcan cu iaurt sau smantana slaba
1 legatura de patrunjel
optional: ton sau pui afumat 

Mazarea, porumbul si fasole se scurg bine de apa din conserva (fasolea ar trebui data si printr-un jet de apa). Rosiile se taie cubulete, castravetele se curata de coaja si se taie felii subtiri sau se da pe razatoarea mare, usturoiul se curata si se da pe razatoarea fina sau se taie marunt.

Intr-un bol se amesteca toate legumele impreuna cu usturoiul, zeama de lamaie, iaurtul sau smantana (eu am optat sa nu adaug nici iaurt nici smantana, doar putin ulei de masline), si patrunjelul tocat marunt.

Se mai poate adauga o cutie de ton in apa scurs sau pui afumat taiat cubulete.

Eu am servit aceasta salata alaturi de legume la cuptor si a mers de minune.

Pofta buna!!!



duminică, 30 octombrie 2016

Salata Composée du "Lys-de-Mer"

sau Salata Multicolora de Vara

Pentru ca este duminica va propun tot o salata, dar una regala. Un regal de texturi, culori si gusturi, o combinatie intre legume, orez si peste. Cu siguranta va fi apreciata si de invitati, dar si pentru un pranz satios la servici.

"Un fel de mancare pentru oameni ocupati sau lenesi." Si aceasta salata ne poarta prin lume, de aceasta data vom merge, macar cu gandul, intr-un alt oras pitoresc, aflat tot pe Coasta de Azur, care se bucura la randul sau de renume si incanta ochiul si sufletul cu peisajele sale dar si cu calmul si albastrul marii, si anume Saint-Tropez. Povestea completa o puteti citi in "Cartea regala de bucate" a Principesei Margareta a Romaniei, de unde am si luat aceasta reteta. Sper sa va bucurati atat de preparat cat si de povestea din spatele ei si de tot ceea ce semnifica ea.

Ingrediente (pentru 6 persoane):

150g orez Basmati (cu bob lung), fiert
4 oua fierte, tari
4 rosii
jumatate de castravete mare
cate o jumatate de ardei verde, galben si rosu
1 cutie (250g) de boabe de porumb
150g masline negre, fara samburi
1 cutie mare (250g) de ton in apa
jumatate de mar

Vinegreta: 1 lingura de mustar Dijon
                  3 linguri de otet de vin sau Xeres
                  3 linguri de ulei de masline
                  8 frunze de busuioc, taiate marunt
                  1 - 2 linguri de apa (optional)

Legumele se curata, se spala si se taie in cubulete. Ouale se curata si se taie in sferturi apoi fiecare sfert in jumatate. Tonul se scurge de apa si se sfarama cu furculita. Marul se curata si se taie si el bucatele. Porumbul se scurge de apa. Legumele se amesteca cu tonul, cu orezul, cu porumbul, maslinele, marul si ouale. Se pune bolul la frigider.

Vinegreta se prepara amestecand mustarul cu otetul, uleiul si frunzele de busuioc taiate marunt, se condimenteaza cu sare si piper dupa gust. Inainte de servire puneti salata intr-un bol si turnati vinegreta.


 Pofta buna!

duminică, 23 octombrie 2016

Salata de Nisa

Si cum la noi a venit toamna si afara este rece si innorat va propun sa facem o mica calatorie prin intermediul unei ... salate. Asa cum ii spune si numele haideti sa mergem, macar numai cu gandul, pana la Nisa. Cine nu-si doreste sa ajunga acolo, in capitala Coastei de Azur, unde marea se intalneste cu muntele pentru niste peisaje fantastice care taie rasuflarea, unde linistea marii se imbina cu calmul muntelui si unde bogatia, dar si romantismul sunt la ele acasa. 

Salata noastra imbina diferite gusturi si texturi, fiind hranitoare si constituind un pranz excelent, fie acasa fie la serviciu.

Ingrediente (pentru 4 - 6 portii):

6 rosii mici
100g fasole verde fiarta
5 cartofi fierti
2 ardei grasi
1 conserva ton in apa
1 cutie fileuri de anchois 
100g masline negre mici
3 oua fierte tari
1 ceapa mica
1 catel de usturoi
4 linguri ulei de masline
2 linguri otet de vin alb
1 lingura capere
10 frunze de busuioc proaspat 
sare, piper

Se pune un ou deoparte pentru sos.

Se freaca bine un castron cu catelul de usturoi. Ce ramane se toaca marunt.

Se taie fasolea in bucati, daca folositi fasole congelata nu mai este nevoie sa o taiati. Cartofii si ardeiul gras se taie rondele. Ceapa se taie julien sau solzisori. Rosiile se taie in sferturi, iar ouale felii.

In castron se aseaza un rand de cartofi, deasupra un strat de fasole, apoi rosiile, ceapa, ardeiul gras si se presara restul de usturoi. Se termina cu fileurile de anchois, tonul bucati, maslinele si feliile de ou. Se condimenteaza dupa gust cu sare si piper.

Se prepara sosul din ulei de masline amestecat cu otet si galbenusul celui de-al treilea ou. Se toarna peste salata si se presara cu busuioc tocat si cu capere. Se amesteca cu grija.

Pofta buna!

sâmbătă, 22 octombrie 2016

Salata de fructe

Sa mai schimbam un pic registrul, zic ... Nu radical, caci tot la capitolul salate ramanem, numai ca va propun un desert de aceasta data. Ceva usor, ca de vara ... sau toamna, ceva usor ca de dieta ... sau pentru cei care prefera si isi permit, imbogatit cu o cupa sau chiar doua de inghetata de vanilie. Nu va fie teama sa mancati inghetata cand e rece afara, mie mi se pare ca are un gust inca si mai bun decat in miezul verii :). Stiu ca suna putin ciudat ... poate chiar este, dar imi place sa mananc inghetata si sa vad cum ninge afara :))))

Ingrediente (pentru 4 portii):

150g capsuni sau fructe de padure - ce-i drept acum sunt mai dificil de procurat - dar se poate si fara
200g nectarine
1 mar verde
1 mar galben
1 grapefruit
1 portocala
200g boabe de struguri
2 kiwi
1 lingura fulgi de migdale
1 lingura nuci taiate marunt
1 lingurita nuca de cocos (optional), daca va place
2 lamai
2 lingurite miere
frunze de menta pentru decor

Toate fructele se spala si se curata. Se taie felii sau cubulete si se pun intr-un castron mare. Se stropesc cu zeama de la o lamaie si se amesteca usor.

Mierea se dilueaza cu zeama de la cealalta jumatate de lamaie si se toarna peste fructe. Se adauga nuca de cocos, nuca si migdalele, se amesteca, se acopera si se pastreaza vasul la frigider aproximativ 1 ora.

Cand se serveste se pune in boluri cu tot sucul de fructe lasat in castron si se orneaza cu frunze de menta.

Pentru o dubla placere :) :) puteti adauga si una sau doua cupe de inghetata de vanilie :).

Pofta buna!


Si varianta pacatoasa :)


Salata de mere cu telina

O salata care se potriveste langa numeroase si variate preparate din carne sau legume. O salata tocmai buna de pregatit pentru a impresiona invitatii. Se prepara relativ usor si spun relativ pentru ca este nevoie de un pic de rabdare si atentie la pregatitul "castronului" pentru salata :).

Ingrediente (pentru 4 portii):

4 mere rosii, mari
2 mere acrisoare
1 telina potrivita
2 rosii
sare, piper
1/2 pahar cu nuci
125 ml maioneza (optional), dar daca alegeti varianta cu maioneza este de preferat sa o preparati in casa
suc de lamaie
salata verde pentru decor

Telina se curata si se da pe razatoarea mare, sau se taie marunt. Cele doua mere se curata si se dau pe razatoarea mare sau se taie felii subtiri. Merele rosii se spala, li se taie un capac, se scobesc, iar miezul se taie marunt. Merele taiate sau razuite si merele scobite se stropesc cu zeama de lamaie pentru a nu oxida. Rosiile se taie cubulete, iar nucile se toaca marunt.

Intr-un bol se amesteca telina, cu merele, cu rosiile, cu nucile si cu maioneza. Se condimenteaza cu sare si piper. Daca optati pentru varianta fara maioneza, salata se asezoneaza cu putin ulei de masline si zeama de lamaie.

Merele scobite se umplu cu salata obtinuta si se aseaza pe frunze de salata.

Pofta buna!



luni, 20 iunie 2016

Salata de fasole verde cu mozzarella

Alta zi, alta salata, de data aceasta vedeta este fasolea verde :).

Este o salata gustoasa din care nu lipsesc legumele, dar care pe langa acestea contine si ansoa care aduce un plus de savoare, dar si proteine.

Ingrediente (pentru 4 portii):

500g fasole verde
200g mozzarella proaspata
6 file de ansoa
5 linguri ulei de masline
3 linguri otet balsamic
sare, piper negru proaspat macinat

Fasolea verde se curata, se spala si se fiebe intr-o cratita cu apa clocotita cu sare. Se lasa la fiert circa 10 minute, nu trebuie sa se inmoaie prea tare. Dupa ce a fiert, fasolea se scurge si se lasa la racit.

Mozzarella se taie cubulete, iar ansoa file se taie fasii.

Se amesteca otetul cu sare, piper proaspat macinat, se adauga fasiile de ansoa si uleiul de masline. Intr-un castron se amesteca fasolea verde cu mozzarella, iar apoi se toarna sosul.



Pofta buna!

duminică, 19 iunie 2016

Salata de fasole cu sos de vin

Aceasta salata este atat o sursa impresionanta de elemente nutritive, cat si o gustare care se pregateste usor si rapid - cu toate ca se prepara din patru feluri de fasole (daca folositi conserve), dar poate constitui si un pranz excelent si hranitor.

Desi se poate folosi fasole conservata recomandarea mea este sa cumparati fasolea uscata si sa o fierbeti acasa, astfel incat sa controlati cat mai bine cantitatea de sare, dar si modul de preparare al acestui aliment. Fasolea ar trebui lasata la inmuiat cu o seara inainte, apoi scursa si pusa la fiert in apa rece. In momentul in care incepe sa fiarba se schimba apa. Acest procedeu se repeta de trei ori. La a patra apa se adauga sare si se lasa la fiert.

Ingrediente (pentru 6 portii):

1 cana fasole rosie, fiarta
1 cana fasole alba, fiarta
1 cana fasole neagra, fiarta
250g fasole verde, oparita
1 ceapa mica rosie
1 ardei gras rosu
2 linguri patrunjel proaspat

Ingrediente pentru sosul de vin:
1/4 cana otet din vin rosu
1/4 ciorba de legume
3 linguri vin rosu sec (vin de Xeres)
1 catel de usturoi
1 lingura ulei de masline
sare de mare, piper proaspat macinat

Se amesteca cu grija intr-un castron fasolea fiarta, fasolea verde oparita, ceapa rosie taiata solzisori, ardeiul gras taiat cubulete si patrujelul tocat marunt.

Separat, se amesteca otetul cu ciorba de legume, vinul rosu, uleiul de masline si catelul de usturoi tocat marunt, sare si piper. Se toarna sosul peste fasole si se amesteca cu grija, dupa care se da la rece cel putin 1 ora pentru ca aromele sa se amestece.

Pofta buna!



Valoare nutritiva/portie:

185 cal     Proteine: 8.9g     Carbohidrati: 26.5g     Lipide: 5g

sâmbătă, 5 martie 2016

Alta salata de cartofi

Da, este alta salata de cartofi sau cum se mai spune "aceasi Marie cu alta palarie":))).

Ingrediente (pentru 4 portii):

600g cartofi (de preferinta noi)
1 telina mare
1/2 cana ceapa verde
1/4 cana supa de legume sau apa
1 lingura ulei de masline
3 linguri otet aromat
2 lingurite mustar (optional)
1 legatura patrunjel
sare, piper

Cartofii se fierb in coaja, se scurg de apa si se lasa sa se racoreasca.

Ceapa verde se taie cuburi atat partea alba cat si cea verde, telina se taie si ea cuburi, se amesteca intr-un vas larg si se acopera cu supa fierbinte sau apa. Se lasa 10 minute dupa care se adauga uleiul, otetul si mustarul.

Dupa ce s-au racorit, cartofii se curata de coaja, se taie in jumatati sau sferturi in functie de marime. Se adauga apoi patrunjelul, sare si piper dupa gust. Se servesc calzi cu salata de telina cu ceapa.


 Pofta buna!

Valori nutritiva/portie:
150 cal;     Proteine: 3.3g;     Glucide 25.5g;     Lipide: 4g

duminică, 31 ianuarie 2016

Salata de cartofi

Si pentru ca aceasta reteta este preluata din cartea de bucate a lui Radu Anton Roman - "Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti" o sa citez tot din ea ceea ce autorul a scris depre acest preparat:

"Nu e propriu-zis o salata ci un acompaniament ardelenesc, acrisor pentru friptura de miel sau alta carnaraie.
Unii, de la alta scoala si de pe alta strada europeana, ii pun peste afumat sau conservat in ulei, dar atunci e cu totul atceva, in alta geografie."

Eu personal am servit acest preparat ca pe o salata de sine statatoare, un fel de mancare satios si potrivit pentru o masa de pranz.

Ingrediente (4 - 6 portii):

2 cepe rosii
1 kg cartofi pentru fiert
1 salata verde
3 oua fierte tari
50g masline negre
1 legatura marar
otet
ulei de masline
sare, piper

Cartofii se fierb in coaja, dar sa ramana putin cleiosi, sa nu se sfarame. Se scurg de apa si se lasa sa se racoreasca. Se curata de coaja cat sunt inca calzi si se taie felii subtiri.

Ouale fierte si ceapa se taie si ele felii subtiri. Ceapa se poate da cu sare si apoi stoarce.

Salata se spala si se lasa la scurs, se taie in fasii.

Mararul se toaca marunt.

Se amesteca cartofii cu ceapa, salata verde si mararul intr-un castron, se asezoneaza cu sare, piper, ulei de masline si otet iar deasupra se aseaza feliile de ou si maslinele.


Pofta buna!

duminică, 24 ianuarie 2016

Salata cu ton si ou

In seria salatelor se inscrie si cea de azi ... tocmai buna de luat la birou, constituind un pranz gustos, satios si sanatos.

Ingrediente:

1 salata verde mica
2 cepe
1 castravete
3 rosii
2 oua
1 conserva mare de ton
1/4 ceasca patrunjel proaspat
1 catel de usturoi
1/4 ceasca suc de lamaie
1 lingura ulei de masline
1/2 lingurita sare, piper
1/4 ceasca frunze proaspete de menta

Salata se spala si se zvanta bine, apoi se rupe, ceapa se taie solzisori si se poate freca cu sare, castravetele se taie rondele, rosiile se taie felii, ouale se taie rondele, tonul se scurge de apa sau ulei (de preferat cel in apa). Se amesteca legumele cu ouale si tonul intr-un vas mare.

Intr-un alt vas se amesteca patrunjelul tocat marunt, usturoiul tocat si el, zeama de lamaie, uleiul de masline, sarea, piperul si menta. 

Sosul se toarna peste compozitia din primul vas si se amesteca.

Salata se poate servi cu foi calde de foccacia.



Pofta buna!