miercuri, 26 iunie 2013

Cozonac cu lamaie

Stiu ca nu este vremea, dar va dau tema de gandire pana la Craciun. Eu as zice ca este o reteta interesanta, deloc traditionala de cozonac. Intra in categoria "Merita incercat macar o data". Eu o s-o mai pregatesc si a doua oara anul acesta de Craciun :), asa ca sa-mi aduc aminte :).

Ingrediente (pentru 1 cozonac mare):

500g faina
1 cub drojdie
250ml lapte
100g zahar
275g unt
sare
coaja rasa de la 1 lamaie
1 lingura rom
150g migdale intregi
100g lamaie / coaja de lamaie glasata 
200g stafide
150g zahar pudra

Se cerne faina, se face o adancitura si se faramiteaza drojdia in ea. Se incalzeste laptele putin, se adauga 125ml lapte si 25g zahar la drojdie, se amesteca, se acopera si se lasa circa 15min sa creasca (acelasi lucru puteti sa-l faceti si intr-un ibric: faramitati drojdia, adaugati 1 lingura de zahar, lapte caldut si faina si amestecati pana se omogenizeaza, pudrati putina faina si lasati deoparte aproximativ 15min, avand grija sa nu dea pe dinafara).

In restul de lapte - 125ml - se topesc 125g unt. Se adauga impreuna cu 80g sare, coaja de lamaie si rom la prima compozitie. Se adauga si restul de faina si se framanta bine aluatul. Se adauga migdalele, lamaia glasata (o sa va povestesc cum obtineti lamaie glasata - nu este prea greu, dar e nevoie de destul de multa rabdare), se adauga si stafidele, se framanta, se acopera si se lasa sa se odihneasca cca 30min. Se preincalzeste cuptorul. (Aluatul nu o sa creasca prea mult avand in vedere ca are deja migdale, stafide si lamaie - acestea facandu-l sa fie greu).

Se intinde aluatul in forma ovala groasa, se ridica putin o margine este cealalta si se lasa sa se odihneasca cca 20 min. Se transfera intr-o tava cu hartie tapetata (sau se poate pune direct intr-o tava mare de cozonac) si se coace cca 60min la foc potrivit. Se unge cozonacul cu unt cat este cald si se presara cu zahar pudra din belsug.



Pofta buna!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu