duminică, 23 iunie 2013

Chec cu lamaie si mac sau Lemon Drizzle Cake (Prajitura cu lamaie)

Pentru ca azi sunt Rusaliile va propun o alta reteta speciala din "Cartea Regala de Bucate" - de data aceasta un desert. Este o reteta cu totul si cu totul deosebita, foarte gustoasa si racoroasa care se potriveste foarte bine intr-o zi de sarbatoare.

Ingrediente (pentru 6 - 8 portii):

Pentru blat: 
225 g unt la temperatura camerei
225g zahar
225g faina
4 oua
coaja rasa de la 1 lamaie
1 plic praf de copt
2 - 3 linguri seminte de mac

Pentru sirop:
100ml apa
200g zahar
zeama de la 2 lamai

Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade.

Intr-un bol se bate cu mixerul untul impreuna cu zaharul pana devine o compozitie cremoasa si aproape alba (Tot secretul la aceasta reteta este ca untul si ouale sa fie la temperatura camerei, in acest fel checul va creste foarte frumos). Se incorporeaza ouale unul cate unul si se amesteca pana cand compozitia devine omogena. Se adauga coaja rasa de la 1 lamaie si se amesteca in continuare. 

Se amesteca faina cu praful de copt si semintele de mac (trebuie amestecate foarte bine, altfel praful de copt nu va fi distribuit egal si checul nu va creste), se adauga apoi peste compozitia de unt si zahar si se amesteca totul ca un aluat.

Se tapeteaza cu hartie de copt o tava de cozonac de 12 cm lungime (eu am folosit una mare ultima data de 20 - 20 si ceva de centimetrii) si se coace compozitia la 180 de grade timp de 40 - 50 minute. Pentru a verifica daca s-a copt, se incearca in mijlocul aluatului cu un bat de frigaruie de lemn sau o scobitoare iar daca iese curat(a) atunci prajitura este gata. Cand s-a copt, se scoate din cuptor si se insiropeaza.

In timp ce se coace prajitura se pregateste siropul: intr-o craticioara se amesteca apa, zaharul si zeama de lamaie, se pune pe foc si se fierbe timp de 5 - 10 min la foc mic.

Imediat ce prajitura a fost scoasa din cuptor, se inteapa cu o furculita pe toata suprafata si se toarna deasupra siropul. Acesta va fi absorbit de prajitura. Este important ca prjitura si siropul sa fie fierbinti. Se lasa sa se raceasca. Prajitura se scoaea din tava dupa ce s-a racit.



Este o reteta din categoria - de incercat asadar, va doresc:
Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu