duminică, 29 septembrie 2013

Salata de paste

Si pentru cine are chef de o salata, chiar si intr-o zi de duminica, iata una care sigur va fi si gustoasa si satioasa.

Ingrediente (pentru 4 portii):

400g paste fusilli
1 legatura ceapa verde
1 ardei gras rosu
1 ardei gras verde
100g mazare congelata
200 - 300 g rosii
1 - 2 linguri ulei de masline
sare, piper proaspat macinat
patrunjel verde
optional: 200g sunca presata

Pastele se fierb in apa cu sare si eventual putin ulei de masline. Se trec apoi printr-un jet de apa rece si se lasa la scurs. Toate legumele se spala si se curata.

Mazarea se fierbe inabusit in apa cu un praf de sare si cateva picaturi de ulei (mazarea se poate inlocui si cu fasole verde pastai). Se scurge apoi si se amesteca cu sunca presata calita in putin ulei, ardeiul gras taiat cubulete, ceapa verde taiata rondele si pastele fierte. Se lasa deoparte 10 min.

Se adauga apoi rosiile taiate felii si se poate servi. (Se pot folosi si rosii cherry care se vor taia in jumatati - sunt mai dulci si mai gustoase, conferind preparatului un gust cu totul deosebit).

Pofta buna va doresc!




Pastrav la gratar

Si pentru ca tot este duminica - ce alta zi mai buna pentru a savura un peste la gratar impreuna cu cei dragi? Este un preparat pentru toata familia, fiind sarac in calorii dar hranitor si savuros.

Ingrediente (pentru 4 portii):

4 pastravi (a cate aproximativ 350g)
1 lamaie
1 legatura patrunjel
cateva fire de roinita, rozmarin si busuioc
2 catei de usturoi
sare, piper proaspat macinat
2 linguri ulei de masline

Se spala bine pastravul cu apa rece pe toate partile, apoi se sterge. Se spala lamaia cu apa fierbinte si se taie in felii cu tot cu coaja. Se spala verdeturile. Cateva fire se baga impreuna cu feliile de lamaie in pastravi.

Verdeturile ramase se curata de tijele mai mari, apoi se toaca marunt. Se curata si se toaca marunt usturoiul, sau se piseaza. Se amesteca bine verdeturile cu usturoiul, uleiul de masline, sare si piper proaspat macinat.

Se pun pastravii pe un platou si se dau pe toate partile cu uleiul de masline condimentat. Se acopera si se lasa la frigider la marinat, aproximativ 2 ore.

Se incinge gratarul (daca este gratar cu jar se asteapta pana se domoleste jarul). Se pun pastravii pe gratar si se gatesc aproximativ 25 min (la gratarul cu jar s-ar putea sa dureze mai putin - aproximativ 15 min), timp in care se intorc o data.

Se potriveste excelent alaturi de rosii la gratar si salata mixta.

Pofta buna!




Valoare nutritiva/portie:
250kcal
Proteine: 39g, Grasimi: 10g, Carbohidrati: 1g

Lasagna cu branza dulce

Azi va propun un desert minunat pentru o zi de duminica - este un pic elaborat, dar efectul si gustul merita tot efortul.

Ingrediente (pentru 6 - 8 portii):

12 - 15 foi de lasagna
50g unt
350g branza de vaci
4 linguri smantana
1 cescuta lapte
3 - 4 oua
3 - 4 linguri zahar
zahar vanilat
coaja rasa de la 1 lamaie
100 g stafide
1 ou
1 2 linguri de zahar

Intai de toate se pregateste umplutura: se paseaza branza de vaci cu furculita si se amesteca cu smantana, ouale, laptele (nu se pune tot laptele odata, ci treptat, deoarece umplutura trebuie sa aiba consistenta aluatului de clatita - adica sa fie mai moale decat pentru o placinta - altfel foile de lasagna nu se vor inmuia), asadar daca vi se pare prea moale nu puneti tot laptele. Apoi se adauga zaharul, zaharul vanilat, coaja de lamaie si la final stafidele. Se amesteca totul foarte bine.

Se unge o forma de jena (dreptunghiulara si inalta) cu unt, se aseaza un strat dublu de foi de lasagna si se presara cu unt, se pune din umplutura de branza, se aseaza iar foi de lasagna - de aceasta data un singur strat si iar umplutura de branza, se continua alternativ cu foi de lasagna si umplutura de branza - iar la fiecare doua randuri se presara si unt - pana se termina umplutura. Ultimul strat va fi de foi de lasagna. Deasupra se toarna un ou batut si se presara zahar.

Tava se da la cuptor, la 180 grade pentru aproximativ 30 - 40 min pana se rumeneste si se inmoaie foile de lasagna.



Aceasta lasagna reprezinta alternativa pentru placinta cu branza dulce, fiind mai usor de preparat, dar la fel de gustoasa si sigur va fi si foarte apreciata.

Va doresc pofta buna!

sâmbătă, 28 septembrie 2013

Sufleu de cartofi

Din categoria destul de usor de preparat - efect spectaculos si gust yummmyyy.

Ingrediente (pentru 4 portii):

800g cartofi noi mici
1 catel de usturoi
1 lingura unt (25g)
125g branza de vaci
125g smantana
2 galbenusuri
150g cascaval ras (sau puteti pune 75g cascaval ras si 75g mozzarella pentru gatit)
sare, piper, nucsoara macinata
2 albusuri
patrunjel

Cartofii se spala bine si se fierb circa 20 min in apa cu sare. Se scurge apa si se lasa sa se racoreasca, apoi se curata de coaja.

Se curata usturoiul, se taie in doua si se freaca cu el interiorul unei forme de sufleu (sau daca nu aveti o forma de sufleu puteti unge o forma de jena - daca usturoiul nu va prieste puteti sari peste aceasta etapa). Se unge apoi forma cu unt si se pun cartofii.

Se amesteca branza de vaci, smantana, galbenusurile si cascavalul ras. Se condimenteaza bine cu sare, piper si nucsoara (atentie cu nucsoara pentru ca are o aroma destul de puternica - cel mai bine puneti putin, amestecati bine, gustati si daca constatati ca mai trebuie mai adaugati). Se bat albusurile spuma si se adauga in crema de branza - se amesteca de sus in jos (ca la checuri) cu o lingura de lemn.

Se adauga aceasta crema peste cartofi. Se introduce vasul la cuptor la 200 grade timp de 15 - 20 min pana ce cartofii capata o culoare aurie.

Dupa ce scoateti vasul din cuptor se orneaza cu patrunjel.

Pofta buna!




Clasica salata de rosii cu castraveti

Desi clasica, nu este deloc demodata si de fiecare data poate avea alt gust.

Ingrediente (pentru o salata mare):

3 - 4 rosii
1 ardei gras rosu (sau 1 ardei kapia)
1 gogosar
3 castraveti
1 ceapa
3 - 4 catei de usturoi
sare
ulei de masline

Se curata si se spala toate legumele. Rosiile se taie felii sau bucatele, ardeiul si gogosarul se taie feliute, la fel si castravetele. Cine doreste poate adauga si un ardei gras galben - in felul acesta veti obtine o simfonie de culori. Ceapa se taie julien sau solzisori - iar cine vrea o poate freca cu putina sare si mai apoi se stoarce. Usturoiul curatat se taie feliute subtiri. Se amesteca toate legumele, se sareaza dupa gust si se adauga ulei de masline.

Este o garnitura exceleta pentru preparatele din carne.

Pofta buna!



Pui cu sos iute

Un preparat perfect pentru toate zilele saptamanii. Nu este un fel de mancare pretentios ci doar gustos :)

Ingrediente (pentru 4 portii):

4 copane mari de pui
sare, piper, 1 lingurita de boia dulce
2 linguri ulei
SOS:
2 catei de usturoi
2 ardei iuti
2 legaturi de patrunjel
3 linguri suc de lamaie
3 linguri ulei
sare, chimen

Se spala copanele de pui si se usuca in servet. Se amesteca sarea, piperul, boiaua si uleiul, iar cu pasta formata se ung copanele de pui. Pentru a intra mai bine aromele in carne le puteti masa putin cu aceasta pasta. Se aseaza intr-o cratita cu putin ulei (sau intr-o forma de jena) si se lasa sa se rumeneasca 60 - 70 min la 180 grade, iar in ultimele 10 min focul se da la 200 grade.

SOSUL: Se curata usturoiul si ardeii de seminte, se spala si se toaca marunt impreuna cu patrunjelul. Se amesteca cu ulei, 5 linguri de apa si sucul de lamaie si un varf de cutit de chimen. Se toarna peste copanele fierbinti.

Se serveste dupa ce se racoreste 10 min alaturi de salate de sezon - fie o salata de varza cu morcovi si mar sau o salata de rosii cu ardei gras, gogosar si castravete. Sunt doar doua sugestii - si daca mai aveti nevoie de una - se potriveste si o salata verde cu ceapa si ridichi - asta pentru sezonul de primavara :)

Pofta buna la pui indiferent cu ce decideti sa-l serviti!




miercuri, 18 septembrie 2013

Galusti cu prune

Este un preparat care imi place foarte mult, dar pe care il pregatesc doar o data pe an. Anul acesta am facut galusti cu prune cu ocazia zilei de Sfanta Maria Mica - pe 8 septembrie - cand imi aniversez si eu ziua de nume. Si pentru ca tot am facut, am dus si colegilor mei de la servici, iar doua dintre colege mi-au cerut reteta asa ca o scriu acum si pe blog pentru a fi gastita mai usor.

Trebuie insa sa va marturisesc ca de data asta nu mi-au iesit chiar asa cum ar fi trebuit pentru ca pesmetul a fost un pic cam prea prajit :) si nu tocmai din vina mea, dar in fine, nu caut acum sa arunc mortu' in ograda altcuiva. Cert este ca s-au mancat si unora le-au placut foarte mult :). Multumesc pe aceasta cale fanilor mei de la servici :).

Si acum sa purcedem la treaba.

Ingrediente (pentru aproximativ 20 - 25 buc):

5 catofi potriviti (aproximativ 500g)
1/2 lingura zahar
1/2 lingura ulei
faina cat cuprinde
150g pesmet
150g nuca macinata
5 - 6 linguri zahar
1 - 2 linguri ulei
20 - 25 prune brumarii nu foarte moi dar dulci

Se fierb cartofii in coaja. Dupa ce au fiert se lasa sa se racoreasca, se curata de coaja cat sunt inca calduti, se sfarama cu furculita sau daca vreti sa obtineti o pasta se dau prin masina de tocat. Se amesteca cu ulei, zahar si faina. Se framanta pana se obtine un aluat care nu se lipeste de maini, dar care nu este nici foarte tare, dar nici foarte moale (pentru 500 g cartofi ar trebui aproximativ 300g faina).

Prunele se spala, se curata de samburi si se lasa la scurs.

Intr-o cratita se pune uleiul si se adauga pesmetul si nuca macinata (daca nuca este prajita deja se adauga peste pesment dupa ce acesta a capatat o culoare aurie) si se prajesc impreuna pana capata o culoare maro deschis. Se adauga si zaharul si se mai lasa pe foc aproximativ 2 - 3 minute, amestecand incontinuu ca sa nu se lipeasca.

Aluatul de cartofi se ruleaza sub forma unui sul gros de aproximaiv 10cm si se taie in bucati de groase de 1,5 - 2cm. Fiecare bucata se intinde in palma, iar in mijloc se pune o pruna (eventual cu putin miez de nuca prajita in locul samburelui) si se formeaza galustile.

Galustile astfel formate se pun la fiert in apa clocotita cu sare. Se lasa pana cand se ridica la suprafata si au un aspect lucios translucid. Se scot cu o paleta si se tavalesc prin pesmet prajit. Se pot servi calde sau reci, si se pastreaza la frigider.





Pofta buna!


Pateu de peste

Pentru ca l-am pregatit cand mi-am serbat ziua cu prietenii si pentru ca a fost apreciat, ba chiar mi s-a cerut cu insistenta reteta :) iat-o acum si pe blog.
Este o pasta de peste pe cat de simplu de preparat pe atat de gustoasa. Cu greu va veti satura de ea, insa nu trebuie consumata nici in cantitate industriala pentru ca are destul de mult unt - ceea ce o face un pic cam grea. Cu masura, puteti manca ... oricata :)

Ingrediente:


180g peste afumat - eu folosesc intotdeauna pentru aceasta reteta macrou afumat
100 - 110g unt 
1 lingurita mustar
sare, piper
zeama de lamaie

Se curata pestele de piele si oase si se faramiteaza cat mai bine.
Se freaca untul bine cu mixerul si cu o lingura de lemn se preseaza pana se scoate apa din el, apoi se adauga pestele afumat. Se amesteca bine cu mixerul, se adauga mustarul, sare si piper (sare nu se pune foarte multa pentru ca pestele este deja destul de sarat) se amesteca in continuare. Se adauga putin cate putin zeama de lamaie pana capata un gust usor acrisor. Se amesteca cu mixerul pana devine o pasta.

Se serveste cu felii de franzela uscata la cuptor sau cu paine proaspata. Este un aperitiv excelent pentru o zi de sarbatoare in care ati decis sa serviti peste.




Pofta buna alaturi de cei dragi!