Ingrediente (pentru 8 portii):
280g faina
10 oua - 8 oua mijlocii sunt potrivite pentru o tava de tort
280g unt
360g zahar
280g nuca macinata
2-3 linguri coaja rasa de lamaie
esenta de rom
zahar pudra
scortisoara macinata
1 ou pentru uns placinta
Din unt, faina, 80g zahar si un galbenus se face un aluat care se faramanta bine. Daca este prea moale se mai adauga faina - aluatul nu trebuie sa fie nici prea tare, dar nici prea moale - trebuie sa se intida cu usurinta. Se lasa apoi sa se odihneasca 2 ore (sau se lasa de seara pana dimineata), dupa care se imparte in doua parti - o parte mai mare pentru foaia de jos si o parte mai mica pentru foaia care acopera placinta. Se unge o tava rotunda ca pentru tarta cu unt (sa fie o tava de tort eventual - mai inalta), se intinde in ea prima bucata de aluat, astfel ca foaia sa depaseasca marginile vasului.
UMPLUTURA: Galbenusurile ramase se amesteca cu 280g zahar, coaja de lamaie, cativa stropi de esenta de rom, nucile macinate (se pot pune in plus si bucati de miez de nuca pentru un plus de savoare) (nuca va fi mai gustoasa daca o prajiti in prealabil). La sfarsit se incorporeaza usor albusurile batute spuma - se adauga treptat si se amesteca usor cu o lingura de lemn de sus in jos. Umplutura se intinde uniform peste foaia de coca din tava.
Deasupra se pune a doua foaie de aluat, care se decupeaza, din loc in loc, cu ajutorul formelor de fursecuri. Se rasuceste pe margini aluatul ramas de la foaia de baza si se unge placinta cu ou.
Se coace la cuptor, la foc potrivit, pentru aproximativ 45 - 50 de minute. In ultimele 10 min se poate da focul mai tare. Cand este gata se pudreaza cu zahar amestecat cu scortisoara.
Placinta se taie numai dupa ce se raceste, altfel aluatul se incruzeste.
O reteta cu un gust demn de o sarbatoare speciala.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu