Ingrediente (pentru 12 briose obisnuite sau 24 de mini-briose):
Pentru briose: 125g unt la temperatura camerei
125g zahar tos fin
2 oua mari
125g faina
1 lingurita praf de copt
2 linguri lapte
3-4 picaturi de esenta de vanilie
Pentru crema: 75g unt la temperatura camerei
2 linguri lapte
2-3 picaturi esenta de vanilie
225g zahar pudra
ciocolata topita pentru decor
Desi exista nenumarate retete pentru aluat, reteta de baza consta din amestecarea untului, oualor, zaharului si fainii. Unicul secret al brioselor ideale este prepararea lor exclusiv din ingrediente proaspete. Ingredientele trebuie cantarite intotdeauna cu precizie, aluatul turnat in proportii egale in forme (nu mai mult de 2/3 - astfel incat sa aiba loc sa creasca), si se coc in cuptorul preincalzit la temperatura necesara, fara a-l deschide inainte ca briosele sa fie coapte, altfel exista riscul ca aluatul sa se lase.
Pentru a obtine o crema delicata si ferma este obligatoriu ca zaharul pudra sa fie cernut cu grija, pentru a elimina eventualele cocoloase. Apoi, se bate cu untul moale pana se obtine o crema delicata, cu textura fina. Cu cat crema va fi batuta mai mult timp, cu atat va fi mai uniforma si mai fina.
Si acum sa trecem la treaba. Intr-un bol mare se bate untul moale - la temperatura camerei - cu zaharul, pana se obtine o masa pufoasa, de culoare deschisa.
Ouale se bat separat, iar poi se toarna treptat in compozitia de unt cu zahar, adaugand, proportional, cate o lingura din cantitatea de faina cernuta, pentru a evita ca aluatul sa se lase.
Praful de copt se amesteca in restul de faina, si se incorporeaza usor in aluat cu ajutorul unei linguri de lemn. Se adauga apoi si laptele si esenta de vanilie si se amesteca cu grija.
Formele de hartie sau de silicon se introduc in adanciturile tavii speciale sau se aseaza pe o foaie de copt. Aluatul se imparte in cantitati egale in forme, dar sa nu depaseasca 2/3 din inaltime. Se introduce tava in cuptorul preincalzit la 190 de grade si se lasa briosele in cuptor pana cresc si se rumenesc, aproximativ 15 - 20 de minute. Se scot apoi pe un gratar si se lasa la racit.
Pentru crema: Intr-un bol mare se bate untul pana se inmoaie. Se adauga laptele si esenta de vanilie si se amesteca cu jumatate din cantitatea de zahar. Se bate cateva minute. Se adauga restul de zahar pudra si se bate in continuare pana se obtine o crema pufoasa de culoare deschisa.
Se orneaza briosele cu crema astfel obtinuta - se ia un bulgaras de crema cu o spatula lunga si se unge partea superioara a briosei din mijloc spre margini. Optional se pot decora cu fructe proaspete - zmeura de exemplu sau cu fulgi de ciocolata sau cu o glazura de ciocolata obtinuta din ciocolata topita pe baie de aburi.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu