duminică, 11 octombrie 2015

Risotto cu sos de rosii

Cine nu a auzit de Sanda Marin si de cartea ei de bucate? Nu cred ca exista multe persoane, dat fiind faptul ca este una dintre cele mai populare carti romanesti cu retete de tot soiul. Cel putin pe vremea parintilor mei - si a mea deja (nu stiu daca sa rad sau sa plang :)))) ) era o carte de referinta in bucataria oricarei gospodine romance :). Asadar azi - dupa multa vreme de absenta - va propun o reteta din aceasta carte de bucate.

Ingrediente:

1 1/2 ceasca orez
2 linguri unt
3 cesti zeama de carne (sau de legume)
2 linguri branza rasa
unt proaspat cat o nuca
sare
500g rosii
unt proaspat cat o nuca
1 lingurita zahar
1 frunza de telina

Se alege orezul, se spala si se lasa la scurs. Se infierbanta intr-o cratita untul, se pune orezul si se amesteca pana incepe sa se ingalbeneasca. Se toarna zeama de carne sau de legume si se da la cuptor la foc potrivit. Se lasa circa 25 de minute fara sa se amestece, pana ce orezul este fiert, dar nesfaramat. Se unge o forma termorezistenta cu unt, se asaza orezul la care s-a adaugat o bucatica de unt proaspat si putina branza rasa, se da cateva minute la cuptor si se rastoarna pe farfurie. Se presara deasupra branza rasa sau cascaval ras, iar imprejur se pune cu lingura un sos gros de rosii. Se serveste foarte fierbinte.

Pentru sosul de rosii: se spala rosiile, se rup bucati si se pun sa fiarba; se trec prin sita, se adauga sarea, zaharul, untul si frunza de telina. Se lasa sa mai fiarba pana se ingroasa cat trebuie. Inainte de a servi, se scoate frunza de telina.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu