sâmbătă, 24 mai 2014

Sucurile de fructe si legume

Citind azi un numar mai vechi din "Libertatea pentru Femei - Retete"am gasit un articol despre sucurile naturale de fructe si legume si m-am gandit sa-l impartasec si cu voi, cu atat mai mult cu cat ne apropiem vertiginos de zilele cu temperaturi toride (pentru majoritate dintre voi - eu nu ma recunosc in descriere :) intre noi fie vorba). Asadar iata articolul:

Cum se prepara:

Fructele sau legumele se spala intai cu apa rece si se lasa sa se scurga. Se taie in felii subtiri si se introduc in storcatorul electric sau se pot stoarce prin pasare manuala sau dandu-le pe razatoare. Prin aceasta metoda, fructele si legumele isi conserva calitatile, pastrandu-si vitaminele si mineralele. Sucul obtinut un se pastreaza de pe o zi pe alta, deoarece oxideaza. Dar, se poate tine la frigider intr-un vas de sticla pentru putin timp.

1. Sucul de rosii:

Mineralizant si revitalizant, sucul de rosii se prepara din rosii bine coapte. Acestea contin 90% apa, motiv pentru care sunt foarte hidratante. Mai contin si sodiu, potasiu, cupru, zinc, calciu, fosfor, fier si vitaminele A, B1, B2, B6, C, E, K. De aceea, sucul de rosii un este doar o bautura racoroasa de vara, ci un adevarat remediu terapeutic. Calitatile sale antioxidante ajuta la regenerarea celulelor si neutralizarea radicalilor liberi.

2. Sucul de morcovi:

Si sub forma de suc natural, morcovii imbunatatesc vederea, datorita provitaminei A pe care o contin. Sucul de morcovi are un gust dulceag si contine fier, calciu, fosfor, magneziu, pectine si foarte multe vitamine. Previne imbatranirea prematura si poate fi combinat excelent cu sucul de mere, de telina sau de lamai.

3.  Sucul de capsuni:

Deliciosul suc de capsuni este un foarte bun calmant al sistemului nervos si este folosit cu succes si in dietele de slabit. Are putine calorii, dar energizeaza intrebul organism si stimuleaza metabolismul. Contine potasiu, sodiu, calciu, fier si vitaminele A, B1, B2. Dupa ce se storc fructele, se poate adauga si lapte degresat rece.

4.  Sucul de mere:

Foarte racoritor, sucul de mere poate fi consumat si in amestec cu apa minerala plata sau carbogazoasa. Contine vitaminele B1, A, C, PP si are un efecto tonifiant asupra corpului. S-a dovedit eficient in obezitate, anemie si gastrita, dar si un foarte bun tonic musular si al sistemului nervos.

5. Sucul de coacaze rosii:

Excelent de baut inainte de masa, sucul natural de coacaze rosii este un bun diuretic si depurativ. Stimuleaza o buna circulatie a sangelui si detoxifica ficatul. Este foarte bogat in vitamina C. Se obtine prin zdrobirea fructelor proaspete, urmata de stoarcerea prin tifon. Se consuma imediat dupa ce a fost preparat.

6. Sucul de portocale:

Este un foarte bun energizant pentru organism. Efectul sau poate fi comparat cu consumul unei cesti de cafea, de aceea este recomandat sa fie savurat inca de la primele ore ale diminetii. Mai mult, este bogat in vitamina C, intareste sistemul imunitar si fludizeaza circulatia sangelui.

7.  Sucul de pere:

Pentru a prepara sucul de pere, fructele trebuie taiate in felii subtiri inainte de a fi stoarse. Contin cantitati importante de vitamine (A, B1, B2, PP, C), precum si de saruri minerale revigorante. Sucul de pere este racoritor, dar are si importante functii diuretice si laxative. Este recomandat si persoanelor cu exces de greutate.

vineri, 23 mai 2014

Praful de curry

Si pentru ca am recomandat o reteta de orez cu caise si curry - unde vedeta va fi curry intrucat are un gust puternic si o aroma intensa sa va dau si cateva informatii referitoare la acest condiment mai putin utilizat in bucataria noastra.

Praful curry este un amestec aromat din diferite condimente. De regula este alcatuit din curcuma, coriandru, chimion, cuisoare, scortisoara, cardamom, ghimbir si piper Cayenne. Acesta confera mancarurilor un gust dulce-picant si o culoare portocalie. Alaturi de mancarurile cu praf curry serviti iaurt sau smantana, pentru a domoli intensitatea.

Orez cu caise si curry

Este o combinatie putin obisnuita ... spre deloc ... pentru noi. Eu as incadra-o la categoria preparate condimentate. Pentru mine a fost o experienta culinara destul de ciudata si nu atat prepatirea preparatului ... dar merita incercat mai ales de persoanele carora le plac mancarurile condimentate sau chiar sunt fani ai bucatariei indiene.

Ingrediente (pentru 4 portii):

1 ceapa
1 lingura ulei
100g caise uscate
1 - 2 linguri praf curry
1 cub condiment de supa e legume dizolvat in 600ml apa
piper negru macinat
nucsoara rasa
250g orez cu bobul lung

Se curata si se toaca marunt ceapa, apoi se caleste in ulei aproximativ 2 min. amestecand continuu pana se moaie (ceapa trebuie sa devina sticloasa si sa se inmoaie, daca incepe sa se coloreze devine toxica) si se adauga supa.

Se toaca marunt caisele, se adauga peste ceapa si se condiementeaza cu praf curry, piper si nucsoara. Se amesteca bine, se da in clocot, apoi se adauga orezul.

Se fierbe acoperit, la foc mic aproximativ 40min, pana ce orezul absoarbe toata zeama, dar fara ca boabele sa se lipeasca. Eventual se mai poate adauga putina supa.

Alternativa:

Se poate prepara si un sufleu de orez cu curry. Pentru aceasta se preincalzeste cuptorul la 180 de grade. Se unge cu ulei un vas termorezistent. Se caleste un putin ulei ceapa tocata marunt, amestecand continuu, se adauga orezul si se caleste 3min. Se adauga caisele tocate marunt si condiementele si se mai caleste totul 1min. Se toarna totul in vasul termorezistent, se adauga supa si se baga la cuptor pentru 1 ora (pozitia 2 - 3 a cuptorului pe gaz - 160 grade).


Valoare nutritiva/portie:
350kcal/portie     Proteine: 7g     Grasimi: 6g     Carbohidrati: 69g

Pofta buna si un week-end insorit!

Muschi de porc cu sos

Si pentru ca ziua de duminica este foarte aproape, iar in aceasta saptamana au fost sarbatoriti cei ce poarta numele Sf Consantin si Elena, poate vreti sa pregatiti ceva usor, dar mai deosebit pentru un pranz in familie. De aceea va propun o reteta destul de usor de realizat dar foarte gustoasa.

Ingrediente (pentru 4 portii):

1kg muschi de porc
2 lingurite cu miere
2 lingurite cu mustar
1 cescuta cu vin
1 cescuta cu apa calda
ulei
sare, piper

Se spala bine carnea, dupa care se sterge cu un servet.

Separat, se amesteca intr-un castron mierea cu mustarul, pana se obtine o pasta. Se potriveste la gust cu sare si piper.

Cu pasta astfel obtinuta se unge muschiul de porc si se asaza intr-o tava. Se toarna apa calduta si se lasa la cuptor, la foc potrivit timp de 45min. La fiecare 10 - 15 min se stropeste carnea cu sosul din tava.

Spre final, se toarna peste friptura cescuta cu vin (asta din ciclul "Eu gatesc cu vin, cateodata pun si in mancare" :) )

Se serveste cu legume trase in unt si salate de sezon.

Pentru ca friptura sa fie mai gustoasa se presara cu oregano. Este un preparat gustos, potrivit pentru toate gusturile, fiind si destul de sarac in calorii - 210 cal/portie.



Pentru legumele trase in unt:

500g ciuperci
1/2 ardei gras galben
1/2 ardei gras rosu
1/2 ardei gras portocaliu
200g porumb congelat
200g rosii cherry
1 dovlecel
20g unt
1 cescuta vin
sare, piper

Se curata si se spala toate legumele. Ciupercile se taie feliute, ardeii se taie fasii, la fel si dovlecelul.
Intr-o tigaie incinsa se pune untul impreuna cu ciupercile, se amesteca bine si se acopera cu capacul. Dupa ce-au lasat apa se mai lasa 5 minute si se adauga ardeii, porumbul si dovleceii, se adauga vinul indoit cu apa si se lasa sa fiarba la foc mic 10-15 min. Dupa 10 min. se adauga rosiile cherry spalate si taiate pe jumatate daca sunt prea mari, se condimenteaza cu sare, piper, se poate pune si boia de ardei dupa gust sau cardamom si se mai lasa 5 min pana scade tot sosul din tigaie.

Se serveste alaturi de friptura de porc si salate de sezon.



Pofta buna si o duminica minunata alaturi de cei dragi!