Cui nu-i plac cartofii? Tuturor ne plac, deci azi va propun o reteta cu cartofi.
Rösti-ul crocant, preparat conform retetei originale, sau variantelor, este excelent atat ca fel principal, cat si ca garnitura. Desi este un preparat care se pajeste, avand in vedere faptul ca nu folosim foarte multa grasime, este destul sarac in calorii insa destul de bogat in carbohidrati - deci atentie totusi!
Ingrediente (pentru 4 portii):
750g cartofi (nu de fiert)
1 ceapa medie
sare, piper macinat
60g unt
Se spala cartofii, se pun intr-un vas si se acopera cu apa. Se fierb cartofii 15-20 min, in functie de marime, pana se inmoaie putin. Se scurg cartofii si se lasa pana se racesc complet, fara sa se curete.
Se curata cartofii si se dau pe o razatoare mare, direct intr-un vas. Se curata ceapa, se toaca in cubulete si se adauga peste cartofi. Se condimenteaza cu sare si piper si se amesteca bine.
Se incing 20g unt intr-o tigaie, se toarna amestecul de cartofi si ceapa si se preseaza cu o paleta. Se prajeste la foc mediu aproximativ 15 min, pana cand se formeaza o crusta aurie pe partea inferioara.
Se aluneca rösti-ul din tigaie direct intr-o farfurie. Se incinge untul ramas in tigaie, se rastoarna rösti-ul la loc, cu partea nefacuta in jos si se prajeste 15 min.
Se aluneca rösti-ul intr-o farfurie si se feliaza ca un tort. Sau daca nu aveti o tigaie suficient de mare pentru toata compozitia se poate imparti si praji in mai multe randuri. Se potriveste alaturi de carnuri cu sos, dar si salate.
Acest preparat l-am servit si a mers foarte bine :) alaturi de o salata de cruditati.
Alternativa:
Fel principal pentru 2 persoane:
Peste 500g cartofi se adauga 250g legume rase si mazare. Se poate condimenta si cu seminte prajite de pin, apoi se prajeste ca mai sus. Se serveste alaturi de o salata de sezon.
Sfaturi utile:
Rösti-ul este o mancare universala, deoarece poate fi imbogatita cu orice tip de leguma care poate fi data pe razatoare, carnati, carne sau slanina tocata. Pentru ca rösti-ul sa se lege, amestecul trebuie sa contina 2/3 cartofi, iar restul continutului poate fi variat dupa gust. Prazul, sunca, slanina si resturile de carne trebuie prajite putin inainte de folosire. Legumele rase, cum ar fi dovleceii, morcovii si guliile, se adauga peste cartofi crude, apoi se prepara conform retetei.
Valoare nutritiva/portie:
Calorii: 180kcal; Proteine: 3g; Grasimi: 8g; Carbohidrati: 23g
Pofta buna! :)