duminică, 15 iulie 2012

Pastele

Din categoria informatii utile, azi am hotarat sa va vorbesc despre paste. Le-am mai mentionat eu calitatile intr-o postare anterioara, dar azi o sa elaboram putin subiectul.

Asadar, sa incepem cu o mica istorie a pastelor si sa spunem ca acestea sunt un preparat stravechi ce s-a raspandit in toata lumea odata cu Drumul Matasii. Cand au cucerit Sicilia in secolul VIII, arabii au adus cu ei primele paste uscate. Chinezii faceau paste din faina de orez chiar inaintea erei noastre (daca va uitati in supermarket-uri o sa vedeti ca acestea inca mai exista). Etruscii sunt cei care au adus pastele in Italia si conform marturiilor istorice in anul 400 i.e.n. erau mari consumatori de taitei. Romanii nu au ramas nici ei mai prejos - pregateau lagane, un sortiment de lasagne, dintr-un aluat pe baza de faina si apa. In fine, se pare ca italienilor li se atribuie meritul de a fi primii care au fiert pastele in apa, de aici ideea ca pastele sunt un produs tipic italian.

Desi nu exista multe informatii despre retete vechi de preparare a pastelor, cele mai vechi sunt atribuite sicilienilor, care le pregateau cu ingrediente de origine araba, stafide si scortisoara (interesant, nu?)

Si acum, latura practica a acestui aliment, si partea care ingrijoreaza mai ales doamnele: pastele ca atare nu ingrasa - 100g (adica 350g paste fierte) contin doar 360kcal, deci pot fi consumate fara grija, fara un sos gras.

Sa incercam acum o clasificare a pastelor:


  • pastele tubulare, scurte si cele cu diferite forme - ca de exemplu penne, rigatoni colorate, cochilii mici si farfalle sau paste papion sunt preparate din faina de grau dur si sunt excelente pentru sosuri cu carne
  • pastele lungi, subtiri si eventual tubulare - se potrivesc alaturi de sosuri picante pe baza de usturoi si ulei. Alaturi de spaghete subtiri, spaghete si macaroane se potrivesc sosurile cu carne.
  • pastele sub forma de panglica - se potrivesc alaturi de sosurile cremoase. Astfel de paste sunt linguine si tagliatelle cu diferite forme si culori.
  • pastele sub forma de foi - ca de exemplu foile de lasagna si cannelloni sunt excelente pentu mancarurile la cuptor. Varietatile de paste proaspete, reci, dar nu uscate, nu trebuie fierte in prealabil.
  • pastele preparate cu oua - au o culoare aurie si sunt savuroase. Merita sa le folositi, deoarece mancarurile vor fi mult mai bogate. Sunt cele mai gustoase alaturi de sosuri moderate, pe baza de lactate. Insa, eu nu le recomand persoanelor care sunt la dieta, acest tip de paste neconstituiind o asociere alimentara corecta.
  • pastele preparate din faina integrala - sunt foarte sanatoase: acestea se obtin din grau, secara, germeni de soia, grau Spelta, etc. Aceste paste se gasesc intr-o varietate de culori.
Ce ar trebui sa mai stiti? Pe langa toate aceste varitati de paste, ele mai pot fi clasificate si in paste proaspete si paste uscate. Mult timp denumirea de paste proaspete s-a folosit pentru pastele preparate in casa (va amintiti cand bunica facea paste si intindea foile la soare sa se usuce apoi le taia cat mai subtire?); astazi insa pe langa pastele uscate, in magazine se gasesc si paste proaspete la raioanele frigorifice. Acestea trebuie folosite imediat. Pastele preparate din faina de grau dur (durum) nu contin oua, astfel pot fi consumate si de cei alergici la oua. Pastele fierte sunt cele mai bune daca sunt moi, dar totusi putin crocante in centru (fierte al dente). Pentru a obtine paste fierte al dente respectati intocmai indicatiile de pe ambalaj, iar pentru un plus de gust si pentru a nu se lipi puteti pune in apa de fiert si un strop de ulei de masline.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu