sâmbătă, 10 martie 2018

Clatite cu spanac

Cine nu a auzit de clatite - clatite cu finetti, cu banane si ciocolata, cu gem in fel si chip, cu branza dulce sau mai fresh cu fructe. Dar putini sunt cei care stiu sau au gustat clatite sarate umplute cu branza sarata, cu pui si ciuperci sau spanac. Umplutura este aceasi ca la placinta cu spanac, adica putin spanac pentru culoare si multa branza, oua, lapte pentru gust. Daca vreti sa va surprindeti invitatii la urmatoarele sarbatori cu un preparat deosebit va recomand sa incercati aceste clatite. Nu veti regreta. 

Ingrediente (pentru 8 - 10 portii):

ALUAT:
400g faina alba
1 praf de sare
4 oua
500ml apa minerala
unt sau ulei pentru prajit

UMPLUTURA:
1 punga de spanac congelat (sau 1 1/2 kg spanac proaspat)
250g branza faramata
3 oua
ulei
1/4 pahar lapte

Se pregateste aluatul pentru clatite astfel: se bat ouale la care se adauga un praf de sare cu telul sau cu mixerul, se adauga apoi faina si treptat apa minerala si se amesteca pana se obtine un aluat de clatite potrivit de subtire (pentru aceste clatite aluatul nu trebuie sa fie foarte subtire). Daca este nevoie se mai adauga putina faina. Se lasa aluatul sa se odihneasca putin, apoi se prajesc intr-o tigaie unsa cu putin unt sau ulei.

Umplutura: Daca ati luat spanac proaspat, acesta se curata, se spala foarte bine, apoi se opareste in apa clocotita cu sare. Dupa ce s-a inmuiat, se ia de pe foc si se lasa la scurs si la racit intr-o sita. Dupa ce s-a racit se toaca marunt. Spanacul astfel tocat se amesteca cu branza data pe razatoare, cu ouale batute, un strop de ulei si lapte. Umplutura nu trebuie sa fie foarte moale. In cazul in care folositi spanac congelat, acesta se decongeleaza si se pregateste umplutura ca mai sus.

Dupa ce sunt gata si clatitele si umplutura se unge un vas termorezistent cu putin ulei, se ung clatitele cu umplutura de spanac, se ruleaza si se aseaza in tava. Se pune tava in cuptorul incins in prealabil la 180 grade si se lasa aproximativ 20 min, pana se rumenesc un pic clatitele. Pentru a nu se usca se acopera cu o folie de copt, numai in ultimele 5 minute se scoate folia si se mai lasa la cuptor. Cand sunt gata se scot si se lasa sa se raceasca.

Inainte de a fi servite, se taie in 4 - 5 bucati si se aseaza pe un platou.


Ca alternativa, se poate face si un tort de clatite cu spanac - se aseaza intr-un vas rotund uns cu putin ulei doua clatite la baza, se unge cu umplutura de spanac, se aseaza deasupra o alta clatita care se unge cu umplutura si tot asa pana se termina umplutura. Ultimul strat trebuie sa fie format din doua clatite. In total e nevoie de aproximativ 12 - 15 clatite. 

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu