sâmbătă, 18 octombrie 2014

Prajitura aromata cu miez de nuca

O prajitura aromata, usor de preparat, cu calorii relativ putine dar foate sanatoasa datorita mierii, miezului de nuca si a fainii integrale. Se prepara destul de usor, dar are si un secret :) care-i asigura reusita.

Ingrediente (pentru o tava de 20x20cm):

200g unt moale (la temperatura camerei)
100g miere
4 oua
100g miez de nuca tocat
1 plic zahar vanilat
2 lingurite scortisoara
1/2 ligurita praf de cuisoare
cate 1 varf de cutit de nucsoara, ghimbir si ienibahar
1 praf de sare
150g faina alba
150g faina integrala
1 plic praf de copt
1 lingura rom
150ml iaurt

In plus:
unt pentru uns tava
100g zahar pudra
4 linguri rom
1 lingura suc de lamaie
100g miez de nuca tocat grosier

Se bat cu mixerul untul, mierea si ouale (untul si ouale trebuie sa fie la temperatura camerei altfel nu va creste prajitura - acesta este secretul pe care eu l-am descoperit din pacate un pic mai tarziu :(, deci la mine nu a crescut chiar atat cat trebuia de prima data :) )Se adauga miezul de nuca, zaharul vanilat, scotisoara, cuisoarele, nucsoara, ghimbirul, ienibaharul si sarea si se amesteca bine.

Se amesteca cele doua tipuri de faina cu praful de copt si se incorporeaza treptat in aluat. Se adauga romul si iaurtul.

Se preincalzeste cuptorul la 180 grade C. Se unge tava cu unt (sau se tapeteaza cu hartie de copt), se toarna aluatul in tava si se netezeste suprafata.

Se baga in cuptorul fierbinte (pozitia 2-3 a cuptorului pe gaz) si se coace aproximativ 30 minute. Se scoate, se lasa sa se odihneasca circa 10 minute apoi se rastoarna pe un grilaj de tort, se acopera si se lasa la racit.

Pentru glazura: se amesteca zaharul pudra cu romul, sucul de lamaie, amestecul se intinde deasupra iar peste se presara miezul de nuca tocat grosier. Se taie in 16 bucati.




Pofta buna!

Valoare nutritiva/portie:
290kcal     Proteine: 6g     Grasimi 15g     Carbohidrati: 32g

Verificarea prosmetimii oualor

Si pentru ca tocmai am impartasit cu voi o reteta cu oua si pentru ca vrem sa servim intotdeauna oua proaspete, poate ar trebui sa stim si cum verificam daca acestea sunt intr-adevar proaspete.

In capatul bont al oului se afla o camera de aer, ce este cu atat mai mare cu cat oul este mai vechi. Daca un ou proaspat se baga intr-un pahar cu apa, acesta se va lasa pe fundul paharului. Un ou de 2-3 saptamani va sta in pozitie oblica, cu camera de aer in sus. Daca oul pluteste la suprafata apei, are cel putin 5-6 saptamani si nu mai poate fi consumat.

Pentru oua ochiuri se recomanda ca ouale sa se sparga intr-o farfurie mica, iar de acolo se aluneca in tigaie, astfel se evita folosirea oualor stricate.

Platou de legume cu ochiuri

Si legume si proteine, amandoua pregatite in acelasi timp. Un preparat sanatos, satios, usor, din legume si verdeturi savuroase. Un preparat care datorita timpului scurt de gatire isi pastreaza vitaminele.

Ingrediente (pentru 4 portii):

500g ardei grasi (verzi, galbeni, rosii)
2 rosii medii
2 ceape
4 catei de usturoi
cate 2 fire de cimbrisor, rozmarin si oregano
4 linguri ulei de masline
1/2 cub pentru supa de legume dizolvat in 2 linguri apa
4 oua
sare, piper proaspat macinat

Se taie ardeii in doua, li se indeparteaza cotorul si semintele, se spala, apoi se taie in fasii.

Rosiile se oparesc, se cojesc, li se scoate cotorul, apoi se taie in patru sau in opt. Se curata si se toaca marunt ceapa si usturoiul (daca nu va place mancarea cu multa ceapa puteti alege sa puneti doar o ceapa mica atat cat sa-si lase aroma). Se spala verdeturile, se zvanta, li se rup frunzele, apoi se toaca marunt.

Ceapa si usturoiul se calesc in 2 linguri de ulei de masline incins, intr-o tigaie mare, pana se inmoaie.

Se adauga verdeturile, ardeiul, rosiile, uleiul ramas si supa de legume (cum eu nu folosesc cuburi pentru supe am optat sa fierb apa si sa pun la oparit amestec de legume uscat pentru supe si ciorbe fara sare sau conservanti), apoi se sareaza si se pipereaza. Se da in clocot, apoi se fierbe la foc mic timp de 10 minute, pana scade zeama.

Se fac patru adancituri in legume, cu o lingura, iar in acestea se sparg 4 oua, avand grija ca galbenusurile sa ramana intregi. Pentru ca albusul sa nu acopere galbenusul trebuie sa aveti o tigaie destul de mare astfel incat si legumele si ouale sa stea suficient de "comod":)

Se sareaza si se pipereaza ouale. Se acopera tigaia si se gateste in continuare la foc mic, timp de aproximativ 5 minute, pana se fac ouale: albusul s-a solidificat, dar galbenusul este inca moale. Se serveste imediat.



Pentru cine doreste poate sa prepare si o salata din legume de sezon. In felul acesta va fi un pranz cu adevarat savuros si hranitor in acelasi timp.

Pofta buna!

Valoare nutritiva/portie:
320kcal     Proteine: 14g     Grasimi:22g     Carbohidrati: 13g